1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Йълдъз Ибрахимова залага на автентичносттаЙълдъз Ибрахимова, джаз певица

Варна е градът за живеене - това си е помислила при идването си от София в морската столица Йълдъз Ибрахимова, сподели самата тя днес на пресконференция по повод утрешния й концерт, с който ще се открие Международния театрален фестивал "Варненско лято 2011". "Варна е толкова зелен и красив град с история. Той носи хармония. Накара ме да се почувствам много добре! Аз търся автентичното. С глобализацията всичко се унифицира, без значение къде се намираме. Но това, което пазим от  векове, къде е?, попита риторично популярната джаз изпълнителка. Йълдъз Ибрахимова сподели пред репортер на vestnikat.bg, че последно е била във Варна преди цели 10 години, когато отново е пяла за фестивала „Варненско лято“, но като част от театрална постановка.

На автентичност и непреходност певицата залага и в репертоара за утрешния си мащабен концерт, който ще е от 20:30 ч. във Фестивален и конгресен център Варна. Йълдъз Ибрахимова ще изпълни класическа и джаз музика от 30-те и 40-те години на миналия век – музика, която по думите й е вечна и няма мода. Уникалната певица ще изпълни произведения на Бах, Римски-Корсаков, ария „Хабанера“ от операта Кармен, цигански романси и др. „Сегашната музика е изчерпана от съдържание и смисъл, в нея няма любов. Вечното е качественото“, заяви още Ибрахимова. 

Певицата в момента подготвя новия си албум „Балканатомия 2“, който ще излезе през септември, по първоначални планове, само в Турция. Но, ако има интерес в България, тя е готова да го издаде и тук. Петнадесетгодишната й дъщеря Суна в момента учи в музикална консерватория с контрабас и е предложила на майка си идеята да направят съвместен концерт само с контрабас и глас. Йълдъз Ибрахимова сподели, че смята идеята за чудесна и вероятно ще я реализира след време, когато дъщеря й придобие достатъчно опит и умения с музикалния инструмент.

В тазгодишното издание на фестивала “Варненско лято” ще се изявят и музикантите от Блуба Лу на 7 юни от 21:30 ч. в Археологическия музей. На 6 и 7 юни зрителите ще могат да се насладят на музикалния спектакъл на Румен Цонев “Ритъм & блус 2”. Сериозно внимание тази година се обръща и на танцовия филм и спектакъл. Според организаторите, много малко международни фестивали си позволяват да създадат подобна панорама. 

Колекцията от филми за съвременен танц “Forward Motion: artists’ choice”, която е част от паралелната програма на фестивала, ще бъде представена на 4-ти юни. В същия раздел спада и документалният германско-френски филм “Пина”.

В паралелната програма са предвидени и различни инсталации, които ще бъдат представени в залите на Археологическия музей.

С премиери на варненска сцена ще се представят Русенският театър с “Три сестри” и ТМПЦ-Варна с “Проклятието на Фауст”. По-сериозно присъствие в сравнение с предходни години ще имат и чуждестранните театри. Пред българската публика ще бъдат представени 9 постановки. Във фестивала ще се включи и Националният театър “Й. Л. Карджале” от Букурещ със спектакъла “Лавината” от Тунджер Джюдженоглу.

31.05.2011, 20:09 Автор: Яница Димитрова


Тагове: Йълдъз Ибрахимова, концерт, Варненско лято, откриване, нов албум

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА