1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Губим 11 млрд. от забавянето на АЕЦ „Белене”Румен Овчаров

Какво правиха през последните две години тези 200 човека, които работят в Министерство на икономиката и енергетиката и се занимават с енергетика, къде гледаха двамата консултанти, на които НЕК плаща? Това запита пред БНТ депутатът от Коалиция за България и бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за новия договор за АЕЦ „Белене”, прераде dariknews.bg.

Предварително определеният срок за АЕЦ „Белене” беше 2013-2014 г., но сега най-оптимистичният срок е 2018-2019 г. или пет години по-късно, поясни Овчаров. АЕЦ „Козлодуй” произвежда и продава енергия за 750 милиона годишно, НЕК я продава на потребителите за три пъти по-висока цена, т.е. 2,2 млрд. Румен Овчаров обясни, че ако се умножат тези 2,2 млрд. по пет ще стане ясно, че за петте години, в които няма АЕЦ „Белене”, България е загубила 11 милиарда. Българската и руската страна няма да се разберат най-вероятно и до изборите. 

Правителството продължава да шикалкави, заяви бившият министър и допълни, че действително преговорите с руснаците са много трудни, но когато се водят. Правителството просто стои и чака някой да му реши проблемите. Но те не се решават така, понякога се поема отговорност, която е тежка и неприятна, заяви той. „Така, както я караме, ще си платим сметките, ще си изядем боя и ще си излижем солта”, каза Румен Овчаров. „Това, че в бъдеще време България от износител на енергетиката ще се превърне във вносител е достатъчно наказание”, обясни той думите си, че „ще си изядем боя”. Според него България, както Германия, може да си позволи да се откаже от атомната си енергетика, но въпросът е какъв е смисълът от това.

Запитан какъв ще е смисълът от вота на недоверие, който Коалиция за България ще инициира, Овчаров заяви, че вотът на недоверие си е един нормален политически механизъм. „Не виждам защо някой трябва да се изненада”, допълни той. БСП едва ли ще спечели нещо от него, но ще спечели обществото, защото ще види некомпетентността и некадърността на правителството, каза червеният депутат. Доходите и пенсиите са замразени за 30 месеца. България излезе от кризата, според управляващите още миналата година, защо тогава продължават да са замразени, запита Овчаров. Според него страната не се е намирала в подобна ситуация дори и в най-трудните, според него години - 1991-1992 г.

31.05.2011, 11:20 Автор: dariknews.bg


Тагове: АЕЦ „Белене”, забавяне, оскъпяване, НЕК, Румен Овчаров

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center