1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Краставиците ни чисти, пилетата – с водаМирослав Найденов, земеделски министър

Краставиците, продавани на българския пазар, не са опасни. В това за пореден път увери аграрният министър Мирослав Найденов. В ефира на БиТиВи той посочи, че потребителите у нас трябва да са спокойни и в зеленчуците не е открита бактерията Ешерихия коли, предаде news.bg. Найденов изтъкна, че българските лаборатории постоянно осъществяват изследвания и се взимат проби, но до момента бактерията не е засечена в зеленчуци на родния пазар. Последният внос на испански краставици е осъществен през месец март. От тогава няма внос, отбеляза той  и допълни: Нека потребителите бъдат спокойни, няма да дойде това в България. Системата е задействана - и на европейско, и на българско ниво.

Все пак аграрният министър даде няколко съвета на потребителите при купуването на зеленчуци. На първо място да търсят българското, посъветва Найденов. Друга препоръка, която той отправи, е при покупка на зеленчук, да се внимава какъв е произходът му. На трето място Мирослав Найденов посочи, че е много важно зеленчуците да бъдат обилно измивани или най-добре белени преди консумация. Категорично заразата не е във вътрешността на зеленчука, замърсяването е по кората, обясни той.

След като увери в доброто качество на родните краставици, земеделският министър попари надеждите на купувачите, че то е факт за всички продукти у нас. Найденов потвърди информацията, че пилешкото месо бива инжектирано с вода с цел по-голям грамаж. От 14 изследвани проби на различни производители, 8 са с наднормено съдържание на вода, което варира от 24 до 51% вода, стана ясно от думите му. Определяйки тези злоупотреби за масова практика, Мирослав Найденов изтъкна, че на нарушителите ще бъдат наложени санкции. Аграрният министър ще изиска и обяснения от експертите по безопасност на храните как е възможно безпроблемно производител да вкарва над 50% вода в месото и така потребителите да бъдат заблуждавани за грамажа.

Хормони не са установени при взетите проби от месо, съобщи още той. Що се отнася до наличието на антибиотици в пилешкото, Найденов обясни, че „изненадващо" е била изтекла информация за предстоящите проверки и пробите са били чисти. В бъдеще търговците ще са длъжни да обявяват на етикета на стоката съдържанието й и ако бъдат установени разминавания, ще последват санкции, добави Найденов, изтъквайки, че на пазара ще останат само тези, които играят по правилата.

Запитан за слуховете, че ще е поредният министър от кабинета „Борисов", който ще се раздели с поста, той отговори категорично: Не ми е искана оставката и няма намерение да ми я поискат. Мирослав Найденов се похвали, че повереният му сектор е единственият, който бележи ръст от 11%, инвестициите в него са нараснали с над 30%, ръст бележи и външното салдо. Рано или късно ще си отида, дали в края на мандата, или преди това, ще реши само премиерът. Ще остана обаче запомнен поне с ангажимента ми към това, което слагаме на трапезата, заяви в заключение министърът на земеделието.

31.05.2011, 10:58 Автор: news.bg


Тагове: краставици, пилета, Мирослав Найденов

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА