1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЗДРАВЕ

Световен ден за борба с тютюневия димЦигари

За отбелязване на Световния ден без тютюн, Дирекция “Профилактика на болестите и промоция на здравето“ към РЗИ – Варна ще проведе демонстрации на “Пушещата кукла Сю” пред ученици от V до VІІ клас в училища от гр. Варна и областта. Във видеоклуб “Здраве” и по места в учебни заведения ще се осъществят видеопрожекции на филмите “Денят на Яна”, “Невидимият” и “Дим”. В музея “Човекът и неговото здраве ще се осъществяват дискусии на тема: “Тютюнопушене и здраве".

През 1987г. страните членки на Световната здравна организация създадоха Световен ден без тютюнев дим. Основна цел е да се привлече вниманието на света върху тютюневата епидемия. През 1988 год. се приема резолюция утвърждаваща честването на Световния ден да бъде на 31 май.Тютюнът е един от основните и рискови фактори за много сериозни заболявания - мозъчен инсулт, заболявания на дихателната система, рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, канцерогенни локализации касаещи всички органи и системи.

Цигареният дим е коктейл от отрови, съдържащ над 4000 химични вещества. Три от тях - никотин, въглероден окис, кадмий, значително забавят растежа на развиващото се бебе. Никотина стеснява кръвоносните съдове и намалява броя им в плацентата. Това води до по-малък приток на кислород и хранителни вещества към плода. Въглеродния окис се свързва по-лесно с хемоглобина в кръвта на майката и плода, отколкото с кислорода. Кадмият блокира действието на важния елемент на растежа - цинк, което води до забавяне развитието на плода и раждане на бебе с тегло под нормата. Тютюнопушенето се свързва с повишен риск от кървене по време на бременността, аборт, преждевременно раждане и Синдром на внезапна смърт на новороденото. Кърмачките, които пушат, отделят около 30 % по-малко мляко от непушещите майки. След раждането тези деца боледуват по-често от инфекции на дихателните пътища, астма, отити. Никотинът преминава в майчиното мляко и количеството му там пропорционално на броя на изпушените цигари, може да възбуди бебето, да предизвика колики, проблеми със съня, интензивен плач. В училищна възраст те са по-нервни, по-трудно се концентрират в час и по-трудно усвояват материала, в сравнение с връстниците си. Здравето на бременна жена подложена на пасивно тютюнопушене в дома или на обществени места също се уврежда. Последствията, до които води тютюнопушенето при млади мъже и жени, бъдещи родители са много сериозни. Употребата на цигари може да увреди възпроизводителните функции. Жените, които изпушват повече от 10 цигари дневно имат три пъти по-малка вероятност да забременеят в сравнение с такива неупотребяващи цигари. Голям е риска от развитието на ектопична бременност - състояние застрашаващо живота на плода. Мъжете пушачи произвеждат около 24% по-малко количество семенна течност.Проучвания на СЗО са установили, че при непушачите, които живеят с пушач, рискът от рак на белия дроб е 20-30% по-голям.

През 2007 г. бе извършено национално представително изследване по поръчка на Министерството на здравеопазването и реализирано от Националния център за опазване на общественото здраве. Проучено беше разпространението на тютюнопушенето сред населението от 25 до 64 години, в резултат на което се установи, че в България пушат 52% от мъжете и 38,1% от жените.  30.05.2011, 15:40 Автор: vestnikat.bg


Тагове: световен ден, тютюнопушене, борба, рискове

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center