1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Улица ”Роза” и общината в строителна сагаУлица ”Роза”

Поредна имотна сага с действащо лице Община Варна оставя стотици жители на града без зеленина пред блока, без детска площадка и пред перспективата да се здрависват през терасата с бъдещите си съседи, чиито домове строителна фирма е на път да започне да изгражда. Сблъскалите се с нехайството на администрацията, представители на живеещите на ул. "Роза" 21 в града потърсиха в понеделник помощ при общинския съветник Огнян Къчев с молба да представи казуса им пред кмета Кирил Йорданов.

Проблемите с имота, съседен на кооперацията на "Роза" 21, започнали още през 1968 година. Тогава бил съставен нотариален акт, с който за собственици се признават петима души. От целия имот с площ 1260 кв. метра, те са притежатели на 910 кв. м. идеални части. След влизането в сила на закона за възстановяване на собственост върху някои отчуждени парцели, предишните притежатели на 910-те кв. метра идеални площи подават молба до кмета да им се възстанови собствеността. Градоначалникът обаче отказва и хората се обръщат към окръжния съд във Варна, който им връща имота с мотива, че строителството на търговския комплекс никога не е започнало. Докато казусът е в съда, общината не прави нищо, за да се защити, твърдят хората от "Роза" 21. Според тях не е и ясно дали собствениците на имота са върнали парите, които са им били изплатени като обезщетение.

В резултат на делата, през 1997 г. петимата наследници се явават собственици на 910 кв. метра, вече реални площи. Това, от своя страна, им дава правтото да се разпореждат свободно с парцела, без да са задължени да го предложат за продажба на общината и да строят свободно, без да им е необходимо разрешение. Тъй като мястото е апетитно следва и логичното - през 2004 г. съсобствениците продават на строителна фирма 910 кв. метра земя. Общината не само че не се противопоставя, но и одобрява продажбата като вписва в кадатстралната карта на града имот с идентификатор 405, вече предвиден за ниско застрояване. Междувременно в картата е вписан и имот 406 с ширина 6 метра, отреден за второстепенна улица. Тя е крайно необходима на хората в квартала, тъй като ул. "Роза" и ул. "Синчец" са еднопосочни и за да се стигне до булевард "Ян Палах", е необходимо много заобикаляне. 

На 14 март обаче следва нова изненада за живеещите на "Роза" 21 - парцелът, отреден за улица, е заграден от строителната фирма с железни колове. Отговор на подадената на 4 април жалба до кмета Йорданов все още няма. 3 години след влизане в сила на кадастралния план улицата все още не е изградена. В момента мястото, където трябвало да има път, не е покрито с настилка. Всички води от дъждове и топене на снегове се стичат в мазите на кооперацията на "Роза" 21, оплакаха се хората. Живеещите в нея и съседните кооперации в момента използват имот 405, който вече е собственост на строителя, за паркинг, защото за сградите такъв не е предвиден. 

Въпреки че през 2001 г. кметът е одобрил изменение на плана на имота, на 21 април 2009 г. окръжният съд отменя решението, защото проектът надвишава предвидената интензивност на застрояване, намалени са залените площи, не са спазени нужните разстояния. Собствениците обаче са подали молба да им се издаде разрешително за строеж. Този начин на работа, оказва се, е характерен за фирмата - строител. Сградата на ул. "Роза" 19 предвишава определената височина, зелени площи няма, отстоянието до съседните площи не са спазени.

С промените в статута на имота никой, освен общината, не може да обжалва решението за ПУП. Това обаче ще създаде ситуация, в която администрацията обжалва свое взето вече решение. Във връзка с така създалото се положение, жители от кооперацията на "Роза" 21 са поискали да видят решението за ПУП, както и докладът на ЕСУТ. Без какъвто и да е мотивиран отговор, достъп до тях не им е даден. Казусът с имота ще бъде представен на кмета Кирил Йорданов на следващата сесия на Общинския съвет, която ще се проведе през месец юни. 

30.05.2011, 15:12 Автор: Силвия Неделчева


Тагове: ул. "Роза", община Варна, имот, спор

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics