1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Министър обеща вдигане на заплати и пенсиитотю

От 1 юли ще има увеличение на пенсиите и заплатите. Това обяви пред TV7 министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Решението за индексирането ще бъде взето по време на Тристранния съвет за социално партньорство, който ще се проведе между 15 и 20 юни, уточни той.

270 лв. ще стане минималната заплата, а пенсиите ще се вдигнат еднократно, стана ясно от думите му. Ние настояваме да има компенсиране на доходите най-вече за нискодоходните групи, категоричен бе социалният министър.

Според него финансист номер едно Симеон Дянков ще намери необходимите средства за това.

Той категорично отрече, че увеличението е предизборно. Изборите нямат нищо общо с това. От доста време търсехме пресечна точка между финансовите възможности и желанието ни за увеличение, коментира Младенов.

Социалният министър изтъкна, че то ще се случи на база преизпълнение на приходите. Всичко зависи от това какви ще бъдат размерите от бюджета за полугодието, обясни Младенов.

По думите му трябва да се търсят такива финансови политики, които ще позволят увеличаване на заетостта. Вече има отрасли, които излизат от кризата, като металургията, фармацията и дървообработващата промишленост. Най-сериозно търсене на работна ръка имало в сферата на услугите, изтъкна Тотю Младенов.

Социалният министър упрекна лидера на БСП Сергей Станишев, че спекулира с данните  за безработицата и изтъкна, че в рамките на кризата за прът път безработицата пада под 9%, похвали се Младенов.

Само през април са били преведени забавени работни заплати на стойност 6 милиона лева, след като контролът върху некоректните фирми от инспекцията по труда беше затегнат, изтъкна още социалният министър.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов заяви от своя страна, че е „умерен циник" по темата за увеличението на доходите. Той се обяви и за закриването на професията „социално слаб", като бъдат променени границите между минимална работна заплата и социалните помощи.

Димитър Манолов предупреди и за опасността универсалните пенсионни фондове да не могат да изплащат пенсия и то само след 9 години, когато се очакват да се пенсионират първите жени по тази схема, които са родени през 1960 година.

Министър Младенов се съгласи, че трябва да има дискусия относно втория и третия стълб на пенсиониране.

Припомняме, в последните месеци той настоява за ръст на минималното възнаграждение от 30 лева, като по този начин то ще достигне 270 лв. В същото време обаче финансовият министър е скептик за подобно увеличение и дори наскоро изиска Младенов да намери пари, ако иска реализиране на идеята си за минималните доходи.

30.05.2011, 12:24 Автор: news.bg


Тагове: Тотю Младенов, увеличение, пенсии, заплати

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics