1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Не можем да ограничим вноса на краставициМирослав Найденов, земеделски министър

България не може еднолично да реши налагане на ограничение за внос на краставици. Ако бъде взета такава мярка, тя ще бъде на база решение на Европейската комисия. До момента няма индикации, че ще се наложи някаква забрана за внос на краставици. Това заяви днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Пазарджик, предаде dariknews.bg.

По думите му, в страната няма внос от партидите опасни краставици, като данните са на Агенцията за безопасност на храните. Министър Найденов бе категоричен, че не се очаква ръст в цената на краставиците. Според него с навлизането в сезона цените на всички продукти ще се понижават.

В условията на хранителна несигурност в целия свят, България има шанса да се върне на изгубените пазари. Така министърът коментира информацията, че за първото тримесечие експортът на хранителни продукти се е повишил с 41%, спрямо същия период на 2010 година. Той обясни, че има сключен пакт между Министерството на земеделието и храните и МВР, за да могат да бъдат обезпечавани тези кампаниите, жертва на спекулата в цените на хранителните продукти. По думите му, идеята е да се следи стриктно, за да не се получава това голямо изкривяване на пазара, тъй като то е в ущърб на двата края на веригата - на потребителите и на производителите.

99.4% от субсидиите на земеделските производители в страната са изплатени, каза още Мирослав Найденов. Той обясни, че в момента се прави проверка на тези производители, които са подали възражения. Предвидено е още в понеделник представителите на браншовите организации да бъдат запознати с резултатите от проверката, която административно е приключила. Министърът обяви, че тогава ще стане ясно за колко от тях санкциите ще бъдат отменени.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов откри в Пазарджик предприятие за преработка на плодове и зеленчуци.

29.05.2011, 15:41 Автор: dariknews.bg


Тагове: краставици, внос, Мирослав Найденов, храни, земеделски субсидии

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center