1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

900 военнослужещи са зад границаАню Ангелов, министър на отбраната

Българските военнослужещи зад граница са 900 в момента и не се очаква броят им да се увеличи, с изключение на 2 медицински екипа и 10 инструктори. Няма да бъде изпращан и друг боен кораб в акваторията на Либия след завръщането на 5 юни на фрегатата „Дръзки”, участвала в операцията на НАТО. Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов по време на пролетната сесия на парламентарната асамблея на НАТО край Варна.

Предвидено е до 10 години да се закупи многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили, нова техника за сухопътните и модернизизациране на фрегатите на Военноморските сили в частта за ракетно въоръжение, заяви началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Симеон Симеонов. Министър Ангелов подчерта, че ако страната ни не успее да постигне баланс между налични ресурси и изискванията за покупка на многоцелеви изтребител, България няма да го придобие.

1,5% от Брутния вътрешен продукт на страната е необходимо да бъдат заделени за Министерство на отбраната, за да се изпълнят плановете, заложени в Бялата книга за развитие на въоръжените сили, заяви ген. Симеонов. Той припомни, че според предстоящите реформи във въоръжените сили, до 2014 г. от състава на Българската армия трябва да бъдат съкратени 7000 души и съставът ще бъде оптимизиран. Според него се налага да бъдем гъвкави и да отговорим на предизвикателствата.

Ген. Симеонов изнесе доклад на тема: “Реформите в българските въоръжени сили” по време на пролетната сесия на парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в морската столица. В доклада си той говори за рисковете от все по-активните и организирани кибератаки, както и улесненият достъп до химически и ядрени компоненти.

29.05.2011, 15:16 Автор: vestnikat.bg


Тагове: военнослужещи, Аню Ангелов, ген. Симеон Симеонов, „Дръзки”, отбрана, Българска армия

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center