1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

Заразата от краставици плъзна из Европакраставици

Втори случай на заразяване с бактерията ЕХЕК (ентерохеморагична Ешерихия коли) е открит в Швейцария, съобщи dariknews.bg, като цитира АФП и изявление на директора на Националния център за проследяване на ентеропатогенни бактерии в сп. "Дер зонтаг". Подозрението за заразяване с ЕХЕК е потвърдено, заявява в неделното издание Херберт Хеклер, директор на центъра в Института по хигиена и безопасност на храните към Цюрихския университет. Трябва обаче да се изчака до вторник, за да се разбере точно за кой тип бактерия ЕХЕК става дума. 


В Германия броят на починалите, чиято смърт се приписва на бактериалния щам, достигна десет души. Във Франция бе съобщено, че са открити три подозрителни случая на хранително отравяне "във връзка с епидемията в Германия", 25 - в Швеция, седем в Дания, три във Великобритания, два в Австрия и един в Холандия.

В Испания проби, взети от земеделските стопанства в южната част на страната, откъдето са доставени краставиците, по които беше открита бактерията, са изпратени в лабораторията в Галиция, като първите резултати ще станат известни в понеделник. Германски експерти подозират, че краставици, внесени от Испания, са възможен източник на взрива на хемолитично-уремичен синдром (ХУС) - тежко усложнение на бактерия Ешерихия коли, известен като Произвеждаща шига токсин Е. коли или СТЕК. 


Базираният в Стокхолм Европейски център за превенция и контрол на заболяванията заяви, че това е един от най-големите описани взривове на СТЕК/ХУС в света и най-големият, регистриран в Германия, предаде Ройтерс. Според европейските експерти са регистрирани 276 случая на ХУС в Германия от 25 април насам. По-малък брой са докладвани в Швеция, Дания, Холандия и Великобритания, всички свързани със скорошни пътувания до Германия.

Според европейските експерти взривът на бактериалната инфекция е необичаен, понеже засяга предимно възрастни, и то жени. Обикновено случаи на ХУС се наблюдават при деца под пет години, а сега 87 процента от засегнатите са възрастни, като преобладават жените - 69 процента. Според оценката на риска на центъра, тъй като нови случаи продължават да се появяват, може да се предполага, че източникът на инфекцията все още е активен.

29.05.2011, 14:19 Автор: dariknews.bg


Тагове: испански краставици, зараза, Ешерихия коли, ЕХЕК, бактерия, Европа

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА