1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Черпим 70% енергия от вносни източнициТрайчо Трайков, енергиен министър

Повече от 70% от енергията, изразходвана в България се доставя от чужди енергийни източници, затова страната е зависима от тях. Това заяви във Варна днес министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по време на заседанието на Комитета по наука и технологии в рамките на Парламентарната асамблея на НАТО.

Той бе категоричен, че България трябва да диверсифицира източниците си на енергия и да внася от страни, които като цяло не създават проблеми, което обаче било трудно. Според енергийната стратегия на страната, която е в хармония с ЕС и Програма 2020, е заложена диверсификация на източниците и маршрутите на природния газ, каза още министър Трайков. По думите му, в момента се изграждат системни връзки с Гърция, Турция и други страни. В момента се разглеждал и въпросът за транспортиране на компресиран газ от Азербайджан. По отношение на "Южен поток" министърът заяви, че газопроводът диверсифицира маршрута, а не източника.

Според Трайков, ядрената енергетика има място в енергийната ни стратегия. Той припомни, че стрес тестовете на ядрените мощности се подкрепят от повечето държави, но според него е необходимо изискванията за безопасност на ЕС да бъдат спазвани и от съседните държави.

По данни на министъра, в момента 55 процента от произвежданата в страната енергия е от ТЕЦ, 35 на сто от АЕЦ, а останалите от възобновяеми източници, от които 90 процента от ВЕЦ. До 2020 г. страната трябва да достигне 20% производство на енергия от възобновяеми източници. Тогава производството от ВЕЦ ще остане 9%, вятърната енергия – 7%, биомасата – 3% и 1% ще се добива от соларна енергия.

29.05.2011, 13:31 Автор: vestnikat.bg


Тагове: енергия, енергийна стратегия, Трайчо Трайков, ядрена енергетика, възобновяеми източници, чужди източници, асамблея на НАТО

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center