1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Преживяхме най-мощната магнитна буряЗемя

Земята преживя деветчасова магнитна буря, съобщи dariknews.bg, като цитира РИА Новости и Центъра за прогнози на космическото време към американската Национална агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA). Бурята е започнала в събота сутринта, когато индексът на геомагнитните смущения Кр е достигнал равнище 6, отговарящо на умерено силна магнитна буря. Тя е продължила девет часа, до около 18,00 ч. бълг. време, когато индексът Кр е спаднал до 2.

В тази скала има десет нива - от 0 до 2 съответстват на спокойна магнитосфера, 4 означава смущения в магнитосферата, а от 5 до 9 - магнитни бури с различна сила. Смущенията в магнитосферата на Земята или магнитните бури възникват под въздействието на потоците заредени частици, изхвърлени от Слънцето.

Ръководителят на центъра за прогнози на космическото време в руския Институт за земния магнетизъм, йоносферата и разпространението на радиовълните Сергей Гайдаш заявил за агенцията, че бурята, предизвикана от слънчев вятър от доста голяма коронална дупка, е била прогнозирана благодарение на два спътника на НАСА, които наблюдават слънчевата активност. Според него след 27 дни, след още едно завъртане на Слънцето около оста му, когато Земята отново ще се окаже на "огневата линия" на короналната дупка, с голяма доза вероятност може да се очаква магнитната буря да се повтори. Сегашната буря е била най-мощната от август 2010 г. Последната бе през май, но по-слаба.

29.05.2011, 10:05 Автор: dariknews.bg


Тагове: магнитна буря, най-мощна, Земя

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА