1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЛЮБОПИТНО

Слепите ще могат да ”виждат” с ушите сиухо

Слепите хора могат да бъдат обучени да "виждат" чрез ушите си, използвайки техниката на прилепите, пише британският "Индипендънт", предаде dnes.bg. Канадски учени  подложили на ядреномагнитно резонансно сканиране двама незрящи доброволци, като им монтирали "ехолокатори". Учените установили чрез сканирането, че ехосигналите се обработват от зрителната част на човешкия мозък, а не от слуховата. Това дава възможност за визуалната им интерпретация.

Двамата участници в експеримента издавали цъкащи звуци с уста, а малки микрофончета, монтирани в ушите им, улавяли изходния и отразения ехосигнал. И двамата били слепи още от детството си. Доброволците трябвало да разпознаят чрез отразения звук различни предмети, като леки коли, дървета и др. Те успешно се справили не само с размерите, но и с движението на "наблюдаваните" от тях обекти. 

"Ехолокацията позволява на незрящите да правят неща, които бяха невъзможни за тях, като каране на велосипед и игри с топка. Тя ще им помогне да станат значително по-самостоятелни в живота", каза д-р Мел Гудейл, ръководител на експеримента. Друг участник в изследването, д-р Стивън Анът предвижда, че ехолокацията може да бъде в помощ за ориентиране в трудни условия и на зрящите хора, стига те да усвоят специфичната техника.

27.05.2011, 16:07 Автор: dnes.bg


Тагове: слепи, виждат, ехолокатори

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код: