1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

НДК вече е абсолютно непродаваемНДК

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заяви пред журналисти, че по негово експертно мнение Националният дворец на културата (НДК) е "абсолютно непродаваем".

Като експерт от сферата на недвижимите имоти смятам, че нито един инвеститор няма да вложи и един лев в огромна сграда в центъра на който и да било европейски град, ако няма възможност за паркиране, мотивира становището си министърът. Той коментира това след церемония по връчване на европейски отличия на 13 общини в МС.Плевнелиев информира, че на заседание на правителството е било коментирано възмущението на премиера от това, че го обвиняват, че правителството ще продава НДК.

Тогава Плевнелиев е заявил, че по негова експертна оценка НДК е абсолютно непродаваем, заради информация, която той е научил от медиите - че всичко атрактивно в НДК е продадено през последните 10-12 години. Доколкото знам, основна заслуга за продажбата на подземния паркинг на НДК има кметът Софиянски, но не съм убеден в тази информация, защото не съм я проверявал, посочи министърът. Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков съобщи днес в Народното събрание, че Министерството на финансите е предложило законова промяна, според която НДК ще влезе в забранителния списък за приватизация. "Така се надяваме, че всички неоснователни спекулации ще престанат", коментира Дянков. По думите му има наематели, които от две години не са плащали наеми в НДК. "От две седмици договорите, сключени с НДК, са проверяват и са открити нарушения не само при изплащането на наемите, но и при обществените поръчки, посочи вицепремиерът. Първо ще се опитаме да съберем дължимото, а след това ще тръгнем, ако се наложи, по съдилища", каза Дянков. Министърът на финансите Симеон Дянков съобщи след заседанието на Министерския съвет на 4 май, че НДК става държавно дружество. Вицепремиерът напомни, че години наред НДК е функционирал като "творческо стопанско обединение" - юридическо лице, каквото действащото законодателство не познава. Дворецът вече е държавно еднолично акционерно дружество и временно ще бъде под шапката на Министерството на финансите, уточни той. В момента тече одит и след него акционерното дружество ще премине към Министерството на културата, което трябва да разработи дългосрочна стратегия за ползването на обекта.

Предметът на дейност няма да се променя и НДК няма да се приватизира, обеща Дянков. По думите му целта на промяната е да има повече прозрачност и отчетност.

27.05.2011, 15:33 Автор: vesti.bg


Тагове: НДК, приватизация, нарушения

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА