1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБРАЗОВАНИЕ

3500 седмокласници на изпит във Варненскоседмокласници на изпит
Още снимки тук

Във Варненска област днес се явяват 3500 седмокласници от 88 училища на изпита по външно оценяване по български език и литература, съобщи за vestnikat.bg началникът на Регионален инспекторат по образованието - Варна Йорданка Атанасова. По думите й, до момента първият модул на изпита е преминал спокойно. В цялата страна се явяват над 57 400 седмикласници. Паралелно с външното оценяване се провежда и тестът за кандидатстване в профилираните гимназии и паралелки.

Вариантът за теста беше изтеглен в 7:10 ч. в Министерството на образованието, младежта и науката, съобщиха от пресцентъра на образователното министерство. Изпитът започва в 9:00 ч., а в 10.00 ч. беше изтеглен третият вариант от трите възможни на текста - разказа "Череша с алени сърца" на Станислав Стратиев. Върху него учениците ще правят преразказ. За втора година изпитите по БЕЛ и по математика след седми клас са в два модула. Първият модул и за двата изпита е националното външно оценяване под формата на тест с по 25 въпроса. По БЕЛ модулите са два вида. Максималният брой точки е 65. 

Вторият модул по БЕЛ включва преразказ върху неизучаван художествен текст в училище, като учениците трябва да изпълнят конкретна задача, а по математика - да решат пет задачи. Той е предназначен само за онези, които искат да кандидатстват за елитна гимназия или профилирана паралелка. Учениците ще разполагат с 90 минути за работа. Максималният брой точки за този модул е 35, като общият брой точки от двата модула е 100. Резултатите ще бъдат готови до 10 юни. Изпитът по математика след седми клас е на 30 май. 

27.05.2011, 15:31 Автор: Яница Димитрова


Тагове: седмокласници, външно оценяване, изпит, гимназии, профилирани паралелки, кандидатстване

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА