1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Посрещаме Парламентарната асамблея на НАТОнато

Народното събрание на Република България е домакин на Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която започна във Варна в петък и ще продължи до понеделник.  Сесията ще събере около 250 парламентаристи, представляващи 28-те страни-членки на НАТО от Северна Америка и Европа, делегати от страни-партньори и наблюдатели. Те ще обсъдят проблеми на международната сигурност, представляващи обща загриженост - положението в Афганистан, сигурността в Арабския залив и приоритетите на Алианса след срещата на върха на НАТО в Лисабон миналата година, както и докладите за приемане на Годишната сесия в Букурещ през октомври 2011 г.

 В рамките на сесията ще се състои и закрита среща, посветена на сътрудничеството между НАТО и Русия.

Председателят на Парламентарната асамблея на НАТО д-р Карл А. Ламерс, ръководителят на българската делегация в ПА НАТО Доброслав Димитров и генералният секретар на Асамблеята Дейвид Хобс приветстваха днес представителите на средствата за масова комуникация.

Дните 28 и 29 май (събота и неделя) ще са посветени на заседания на петте комитета на Парламентарната асамблея на НАТО: Политически комитет, „Отбрана и сигурност”, „Наука и технологии”, „Гражданско измерение на сигурността” и „Икономика и сигурност”. Всеки комитет ще разисква доклади по широк кръг теми на сигурността и отбраната с участието на престижни оратори от държавни институции, академичната общност, НПО и НАТО.

На пленарната сесия в понеделник, 30 май ще говорят д-р Карл А. Ламерс – председател на Парламентарната асамблея на НАТО, г-жа Цецка Цачева –  председател на Народното събрание на Р. България, г-н Бойко Борисов – министър-председател на Р. България, г-н Андерс Фог Расмунсен – генерален секретар на НАТО и адмирал Самюъл Локлиър – командващ на Съвместното командване на съюзните сили.

От българска страна в заседанията ще участват министрите на външните работи Николай Младенов, на отбраната Аню Ангелов и на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Българският външен министър ще говори за бъдещето на НАТО след срещата в Лисабон през погледа на България. Цялостната визия на страната ни за Алианса и българската гледна точка за енергийната сигурност ще са темите, които ще развият Ангелов и Трайков.

България за втори път е домакин на сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. На предишната в София през 2002 г. беше приета декларация за разширяването на Алианса. Няколко месеца по-късно на срещата на върха в Прага България заедно с още шест европейски държави получиха официална покана да започнат преговори с НАТО за присъединяване.

Парламентарната асамблея на НАТО обединява представители на законодателните органи от страните-членки на НАТО и от други страни за обсъждане на свързани със сигурността въпроси от общ интерес и загриженост. Асамблеята е интерпарламентарна организация и е независима от НАТО.

27.05.2011, 13:03 Автор: vestnikat.bg


Тагове: НАТО, Парламентарна асамблея

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics