1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Забраняват стикерите за „Автокаско“стикер ”Автокаско”

Забранява се залепянето на стикери за сключена застраховка „Автокарско" върху колите. Това предвиждат промените в Кодекса за застраховането, внесени от Министерския съвет, които бяха одобрени на първо четене в парламента, предаде dariknews.bg. С промените отпада задължителното изискване от страна на застрахователи за поставяне на „пасивни маркировки", представляващи знаци, стикери или други белези върху колите. Сред идеите е шофьорите да могат да правят застраховка на автомобилите си, без задължително да ги маркират.

Неспазването на забраната за стикерите от страна на лицето, което управлява автомобила, ще се наказва с глоба от 50 лв. Застраховател, който извърши или допусне извършването на това нарушение, ще се наказва с имуществена санкция от 30 000 до 60 000 лв., а при повторно нарушение - от 60 000 до 120 000 лв.

Според Мартин Димитров целта, поставена от Министерския съвет и Министерството на вътрешните работи, е на практика да не зависи и да няма задължение за маркиране на автомобила, тоест можеш да си направиш застраховка без задължението за маркиране на автомобила. Но според него това не означава, че маркирането не може да бъде направено на доброволен принцип. „Забраняват се стикери и други знаци на автомобила, които да показват, че е застрахован и в кой компания е застрахован. Има следния казус - че автомобилите с такива стикери и такива обозначения, се крадат по-малко. Не е ли по-правилно ако част от застрахователните компании, ако част от застрахователните компании се занимават с нелегална дейност, вместо да се махнат всички стикери, да се вземат мерки срещу тези компании", попита Мартин Димитров.

Петър Димитров от БСП смята, че „подобен текст меко казано унижава парламента". „Тук определено е за двама души. От едната страна е господин Цветан Цветанов, който е автор на тази идея и иска тя да бъде реализирана, а от другата страна е Алексей Петров, който трябва да бъде наказан. Дали ще я наречем поправката „Цветанов" или поправката „Алексей Петров" няма да има голяма разлика". Димитров изрази опасения, че от промяната ще има и вредни ефекти. Според Петър Димитров най-вероятно кражбите ще скочат. „Беззащитният редови български гражданин, който си оставил колата като уличница отвън, той ще бъде потърпевшият", каза Димитров.

26.05.2011, 17:28 Автор: dariknews.bg


Тагове: автокаско, стикери, забрана

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics