1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Променят закона за съдебните експертизиПроменят спорния текст

Народното събрание прие на първо четене отмяната на скандалния член 99а от Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ), който стана основание за блокирането на плащането на хонорари на съдебните медици, които изготвят експертизи по разследвания и дела. 

Текстът предвиждаше всички разноски по експертизи да се поемат от съдебната власт, без да определя ред за заплащането на самия труд на лекарите.Това положение продължи почти пет месеца, като вещите лица накрая обявиха бойкот от участие в експерти заключения в няколко областни градове на страната. Така те предизвикаха реакцията на правителството и парламента, които обявиха, че подготвят концепция и закона за съдебните експертизи. Засега обаче не е ясно кога те ще влязат в сила.Депутатите предвидиха в преходните и заключителни разпоредби на ЗЛЗ задължението на министерствата на здравеопазването и правосъдието да изготвят наредба, която да определя реда за заплащане на хонорари на съдебните медици.

В мотивите към приетата промяна бе записано, че до патовата ситуация се стигнало заради Висшия съдебен съвет, който така и не намерил време да приеме подобна наредба от 1 януари досега.

25.05.2011, 16:56 Автор: mediapool.bg


Тагове: закон, съдебни експертизи, ;промяна

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА