1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

Централен Китай преживява тежка сушаСуша в Китай

Невиждана от половин век суша е обхванала Централен Китай, предаде dnes.bg. Застрашително спада нивото на водата в язовирите, изостря се недостигът на ток, нарушен е посевният цикъл в оризовите плантации, съобщи Франс прес. Според в. "Чайна дейли" пред периода от януари до април валежите в басейна на р. Янцзъ, основната водна артерия в страната, са били под 40 на сто от средните равнища през последните 50 години. Правителството разпореди местната хидроенергийна каскада "Трите клисури" - най-голямата в света, да увеличи през следващите две седмици с 10 до 20 на сто обема на изпусканата вода, за да намали недостига на вода за питейни и поливни нужди по надолното течение на реката.

Над половин милион жители на провинция Хубей имат проблеми с достъпа до питейна вода, съобщи "Чайна бизнес нюз". "Без достатъчно вода не успяхме да осигурим пролетния посев в оризищата", заяви Чжу Синтао, селскостопански производител от Хубей, цитиран в печата. Недостигът на вода увеличава заплахата от инфлация, която може да засегне по-специално хранителните продукти и да изостри социалното недоволство, отбелязва АФП. Пекин е разтревожен от поскъпването, достигнало 5,3 на сто през април след мартенската кулминация от 5,4 процента. Нараснали са най-вече цените на храните - с над 10 на сто за една година.

Сушата влошава и положението с недостига на електроенергия, който редовно създава проблеми на китайската икономика. Водната енергия е втора по значение за Китай след получаваната от въглищните централи, напомня агенцията.

25.05.2011, 16:19 Автор: dnes.bg


Тагове: суша, Китай

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА