1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Барак Обама посети родна ИрландияБарак Обама

Президентът на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел пристигнаха в ирландското село Манигал, където Обама има роднини по майчина линия, предаде Асошиейтед прес.

Селцето е с 350 жители и се намира на 130 км югозападно от ирландската столица Дъблин.Заради визитата на президента и съпругата в селото от ранни зори се бяха стекли най-малко 3000 души. Те се бяха събрали на главната улица и не се притесняваха, че времето е променливо и че дори за кратко валя проливен дъжд. "Свикнали сме на проливни дъждове и да бъдем мокри до кости. Нищо няма да сломи духа ни", заяви един от далечните родственици на Обама, 26-годишният Хенри Хиъли. Хенри е осми братовчед на президента и затова съселяните му от Манигал му викат Хенри Осми.В селото Обама има 16 далечни родини по майчина линия

От Манигал през 1850 г. - в разгара на ирландския Голям глад, е емигрирал към САЩ прапрапрадядо на американския президент, обущарят Фалмът Киърни. Обама и съпругата му се разходиха по главната улица. Точно на тази улица е живял прапрапрадядото на президента. Тази роднинска връзка беше установена през 2008 г., по време на президентската кампания на Обама, припомня АП. Първото американско семейство отдели доста време, за да се здрависа с хората. Жителите и гостите на селото развяваха ентусиазирано американски и ирландски знаменца. "Изглеждаш страхотно!", провикна се една жена към Обама. Президентът прегърна братовчед си Хенри Осми, а после гушна бебе с розови дрешки. С детето на ръце, Обама се обърна към множеството и се усмихна широко. Друг малчуган се покатери на раменете на баща си, за да поздрави Обама.

Визитата се сблъска обаче с неочакван проблем, когато колата, с която първото американско семейство трябваше да стигне до хеликоптера, с който да пътува от Дъблин до селцето, се заклещи на входа на американското посолство в ирландската столица, предаде Франс прес. Блиндираното возило, тежащо 8 т, е предвидено да устоява на всякакъв род нападения. Точно на излизане от посолството обаче тежкият кадилак не успя да преодолее метална бабунка, чу се трясък, звук от удар на метал в метал и колата се озова блокирана, разказва наблюдавал сцената ирландски журналист от радио Ар Ти И.

Така президентът и съпругата му трябваше да се качат на друг автомобил, за да стигнат до хеликоптера, отвел ги до село Манигал.

24.05.2011, 14:15 Автор: vesti.bg


Тагове: Барак Обама, посещение, Ирландия

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics