1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Президентът раздаде ордениПрезидентът Георги Първанов

Президентът Георги Първанов връчи почетни знаци за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, предава dnes.bg.

"Бих искал най-сърдечно да ви честитя този ярък, забележителен празник. Днес е един много добър знак, че този празник започва с един знак на дълбоко уважение към българските читалища", каза той след награждаването.

"Ако тръгнем от историята насам, няма как да не подчертаем на тази тържествена церемония, че българското възраждане го има. Успехът на възраждането на българската национална съпротива го има заради училището, църквата и читалището. Нашето национално освобождение е неразривно свързано с българското читалище. Не може да си представим духовното и дори политическо развитие на Раковски, Каравелов, Ботев и Левски без онова, което са черпили като духовна сила от българските читалища", каза още Георги Първанов.

"Както тогава, така и сега, българското читалище е един невероятен източник на родолюбие – на патриотизъм, който не отрича различията", каза президентът. "Силата на нашата култура е в това, че тя обединява всички ни със своите различия. Така единни в разнообразието, ние ставаме по-мощни, задържаме онова високо ниво, което сме наследили от времето на нашите предци.

Този ден има много неща, които можем да си кажем. И ние сме дали нещо на света и онова, което знаем за тези наши най-изявени творци, идва да покаже точно това. Българската култура има не само своята богата древна история, но тя има своето значимо настояще и днес, представено чрез тези творци – една огромна армия", каза държавният глава. "Едва ли някои може да оспори днес, че това са нашите най-добри дипломати. Впрочем, те не ни останаха и други. Но това е друга тема", посочи още Георги Първанов.

24.05.2011, 10:29 Автор: dnes.bg


Тагове: ордени, президент, 24 май

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center