1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Честит 24 май!Св. Св Кирил и Методий

Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий - основатели на езика и културата на славянските народи, покровители на Европа. 24 май е един от най-почитаните празници в българската традиция.Според църковния календар на тази дата честваме деня на св. св. Кирил и Методий, създали първообраза на славянската писменост - Глаголицата. По-късно Глаголицата претърпява своеобразни промени, докато се оформи в сегашния си вид - Кирилица, на която пишат Балканските народи, както и някои републики от Руската федерация.

Това е уникален по същността си празник, без аналог в традициите на други страни, денят, в който отбелязваме духовното си пробуждане, стремеж към усъвършенстване чрез словото, образованието, науката. За първи път честване на делото на братята е организирано от Найден Геров в Пловдив през 1851 година в епархийското училище "Св. Св. Кирил и Методий". Датата -11 май - не е избрана случайно, това е общият църковен празник на светиите. По време на борбата за църковна независимост през 18 век делото на братята - писмеността, се превръща в основен стимул и оръдие срещу Вселенската патриаршия. От този момент нататък празникът надхвърля училищните си рамки и се превръща в общонароден.

Създаването на българо-славянската азбука е едно от най-забележителните и най-важни събития в историята на човешката култура изобщо. Малко са оригиналните писмени системи, имали добрата историческа съдба да останат живи и употребяеми, подобно кирилицата, която се запазва до 21 век. С добрите изгледи да остане векове наред актуална.

24.05.2011, 10:15 Автор: ПВ


Тагове: 24 май, Св. Св Кирил и Методий

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА