1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Домоуправители ”горят” при пожар

Няма блок в града, обезопасен срещу огъня
Огнеборците не глобяват, нямало смисъл


Пожар

Домоуправителите ще плащат хиляди левове глоби за неуредиците в подопечните им блокове, ако държавата започне проверки дали се спазва Законът за етажната собственост. Това установи съвместна проверка на "Позвънете: ВестникЪт" с екипи на противопожарна охрана. Санкциите може да стигнат и до стойността на един апартамент. Икономиите трябва да отнасят солени глоби заради счупени стъкла по етажите, боклуци в общите части или неработещи противопожарни табла. По закон домоуправителите носят цялата отговорност за безопасността на блоковете, е записано в нормативните документи. "Ако се спазват действащите у нас закони, всеки домоуправител ще трябва да продаде апартамента си, за да плати наложените му санкции", обясни инспектор Йордан Йорданов, началник на служба държавен противопожарен контрол във Варна. Той даде за пример глобата от 200 до 2000 лева за всеки липсващ етажен противопожарен кран. При един 15-етажен блок управителят на общите части ще трябва да се бръкне с минимум 3000 лева, но санкцията може да достигне е 30 000 лева.Въпреки това няма глобен домоуправител до този момент във Варна, допълват от пожарната. От там не правят и профилактични проверки, тъй като били безсмислени. Нямало случай съкооператорите да съберат пари, за да бъде възстановен кран или закупен маркуч. Трудно се разчиствали и общите помещения. Непосилна задача било и да се накарат хората да си държат дървата за огрев в дома, а не пред вратата, разказват пожарникари.Според тях, в града няма нито една жилищна кооперация, която да осигурява сигурност за живеещите в нея.Това видя и екип на „Позвънете: ВестникЪт“. Проблемите са много, но страшното е, че не могат да бъдат решени, заявяват специалистите. Хората не обръщат внимание на разпоредбите. Не осъзнават, че това може да им коства живота, твърдят професионалистите. Цялата ситуация може да се опише единствено като параграф 22.

3-4 са грубите нарушения, които се допускат навсякъде. Няма нито един действащ противопожарен кран във високите блокове във Варна. Маркучите отдавна са окрадени, крановете – разбити, а водата към тях – спряна централно. Съседи в почти всички кооперации са монтирали решетки, зад които остават противопожарните табла и реално няма достъп до тях. Общите помещения по етажите се ползват предимно като складове за боклуци, които лумват за секунди. Масово на етажните площадки има щайги с дърва или въглища. Вратите пред входовете, повечето от които също са направени в разрез със закона, не се отварят навън, каквито са изискванията, констатираха при проверка пожарникарите.

За да бъдат възстановени и готови за експлоатация противопожарните кранове на всеки етаж, пари трябва да съберат живеещите в блока. Един маркуч струва 100 лв. Нужно е да се купят и накрайници. Тях пък ги крадяли масово, защото са алуминиеви и ги връщали за желязо, обясниха пожарникарите. В крайна сметка, ако се наложи да се гаси пожар по високите етажи, огнеборците губят изключително ценно време да сглобят необходимата им техника. Има случаи, в които изгубените минути костват човешки живот.

21.02.2011, 09:19 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: пожари, домоуправители, Пожарна, комисар, пламъци, огън, нарушения

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics