1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

Втори облак от Гримсвотн ще мине над ЕвропаГримсвотн

Изригнал в събота, исландският вулкан Гримсвотн продължи тази сутрин да бълва много пепел, съобщи dnes.bg. Облакът се разпръсква вече над голяма част от острова и според синоптици, ще премине през Европа. Столицата на Исландия Рейкявик, която се намира на 400 км от кратера вече е покрита с пепел, съобщиха синоптичните слуби, цитирани от Франс прес.

Гримсвотн все още е активен. Изригването е с почти същата сила, като вчера сутринта, заяви пред АФП Ейнар Кияртансон от исландския метеорологичен институт. Пепелта се изхвърля на 10 м висчина, заяви синоптикът.

Според него изригването може да продължи "седмица или две", но в момента е невъзможно да се направи точна прогноза. "Експертите смятат, че по-късно през седмицата пепелта може да се насочи към Европа, но това е само възможност, не е сигурно", добави той.

Последните изригвания от най-активния исландски вулкан бяха кратки, а силата им видимо бе спаднала след първите мощни изхвърляния. Облакът от дим и пепел се издигна в събота на двайсетина километра в атмосферата, но в неделя се задържа по-ниско, на височина между 10 и 15 километра. Зоната около вулкана бързо бе покрита с дебел слой пепел. Видимостта на около 70 километра от вулкана е твърде ограничена, както и в зоната на някои острови югоизточно от Исландия, отбеляза метеорологът.

Исландските му колеги изтъкват, че ветровете високо в атмосферата изтласкват пепелта на север, а въздушните течения в по-ниските слоеве я издухват в южна и югозападна посока, където тя сравнително бързо пада на земята и не представлява толкова голяма заплаха за въздушния трафик.

Малка част от въздушното пространство над Гренландия, отвъдморска територия на Дания, ще бъде затворена до 14,00 ч. местно време в понеделник (12.00 ч. по Гринуич) поради изригването на исландския вулкан Гримсвотн. Това съобщи датската служба за контрол на въздушния трафик, предаде Франс прес. Зоната ще бъде затворена за полети до 6000 метра височина поради разпръсването на пепелта от вулкана край източното крайбрежие на Гренландия, заяви говорител на датската служба. Гренландското въздушно пространство над 6 километра височина се контролира от Исландия и Канада.

Пепелта от вулкана, изригнал на 21 май, може да достигне Северна Шотландия към обед във вторник и други части на Великобритания, Западна Франция и Северна Испания към четвъртък или петък, ако нищо не се промени, заявиха вчера синоптици. Гримсвотн е най-активният вулкан в Исландия. Изригвал е девет пъти между 1922 и 2004 г., като четири от случаите са от 1996 г.

23.05.2011, 13:22 Автор: dnes.bg


Тагове: Гримсвотн, вулкан, изригване. облак. Европа

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА