1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Н. Кокинов: Може да забранят „Атака”Николай Кокинов

Ако бъдат събрани достатъчно данни за насаждане на етническа омраза и за проповядване омраза на религиозна основа, освен повдигане на обвинения, прокуратурата може да поиска забраната на политическа партия "Атака", позовавайки се на закона за политическите партии. Това каза пред БНТ градският прокурор на София Николай Кокинов, съобщи dariknews.bg.

Той е разпоредил на районния прокурор Александър Налбантов да събере всички данни от последните изказвания и действия на членовете на партията и нейните лидери. Градският прокурор Николай Кокинов е разпоредил в сряда сутринта да му бъдат докладвани всички материали, събрани във връзка с инцидента пред джамията в София и участието на Волен Сидеров в предаването "Неделя 150".

Районният прокурор Налбантов заяви от своя страна, че се събират данни за извършено престъпление по член 162 и 164 от НК, за насаждане на етническа омраза и за проповядване омраза на религиозна основа, но преценката дали те ще са достатъчни или не е от компетентността на Софийска градска прокуратура.

"От компетентността на градска прокуратура е регистрацията и всички искания във връзка с партиите. Нека първо да коментираме дали ще прецени, че тези данни са достатъчни за някакъв тип такова престъпление по член 162 и 164, вече след това за политическите партии при регистрациите участва прокурор от градска прокуратура. Така че има някаква възможност прокуратурата да реагира, но това е единствено и само ако има наказателно производство и тези данни, които се случват от последните няколко дни, са достатъчни за образуване на едно производство", каза още районният прокурор, цитиран от БГНЕС.

Говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова заяви, че Борис Велчев пък може да поиска имунитета на лидера на Атака Волен Сидеров. За да се стигне обаче до тази стъпка, Софийска градска прокуратура първо трябва да образува досъдебно производство.

23.05.2011, 12:37 Автор: dariknews.bg


Тагове: "Атака", прокуратура, забрана, Николай Кокинов

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center