1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

5,8 по Рихтер удари ЯпонияНов трус в Япония

Земетресение с магнитуд 5.8 по Рихтер е разтърсило японското крайбрежие на остров Хоншу, съобщи американската геоложка служба, цитирана от ББС. По данни на сеизмолозите епицентърът на земетресението се е намирал на 89 км югоизточно от град Мито в префектурата Ибараки. Няма информация за пострадали и нанесени щети.

Японски служби публикуваха данни за завишено изтичане на радиация от авариралата при унищожителното земетресение през март атомна централа "Фукушима-1". От трети реактор в океана са изтекли радиоактивни вещества, сто пъти над нормата, твърди доклад на японската компанията, оператор на централата. Аварията била открита преди десет дни.

За 41 часа – докато траела оценката на теча, в Тихия океан са изтекли 250 тона заразена вода. Заедно с изхвърлените над 520 тона радиоактивна течност от втори реактор, мащабът на атомната катастрофа в Япония достига близо 20% от последиците от аварията в Чернобил през 1986 г.

Междувременно лидерите на Япония, Китай и Южна Корея се споразумяха в неделя да повишат ядрената безопасност и да активизират управлението при природни бедствия. Японският премиер Наото Кан, китайският му колега Вън Цзябао и южнокорейският президент И Мюн-бак заявиха, че ще бъде необходимо активно сътрудничество за бързото възстановяване на Япония от земетресението на 11 март и последвалата вълна цунами.

Китайският премиер Вън Цзябао посочи, че Пекин ще вдигне част от ограниченията за вноса на японските селскостопански продукти, които бяха въведени след земетресението от 11 март. Ще бъде спрян и контролът за радиоактивност на зеленчуци, морски дарове и млечни продукти, внасяни от Япония.

22.05.2011, 13:18 Автор: mediapool.bg


Тагове: Япония, трус, радиация, цунами

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics