1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Скандалът в Турция доведе до още 6 оставкиОще оставки

Развихрилият се през последните дни нов скандал със сексзаписи срещу водещи представители на опозиционната Партия на националистическото действие (ПНД) доведе до оставките на шестима души, уличени в извънбрачни сексуални контакти, съобщи турската частна телевизия Си Ен Ен-Тюрк.

Оставки подадоха зам.-председателят на ПНД Дениз Бьолюкбашъ, секретарят Мустафа Джихан Пачаджъ и други представители на партията, които от години са в челните редици на националистическата формация - Мехмет Екиджи, Осман Чакър, Юмит Шафак и Мехмет Тайтак.

За тях група, назоваваща се "Различни идеалисти" по аналогия с движението на "Идеалистите" (наследници на някогашните Сиви вълци, които формират гръбнака на подкрепата на ПНД), обяви в интернет пространството, че разполага с компрометиращи видеозаписи със сексуално съдържание.На страницата на "Различните идеалисти" по-рано беше качено видео с участието на Мехмет Екиджи, като групата обяви, че вторият запис, който ще бъде публикуван, е този на Осман Чакър. Екиджи заяви първоначално, че не смята да напуска поста си и нарече случая компромат. Впоследствие обаче оставка подаде първо Осман Чакър, който оттегли и кандидатурата си за депутат на предстоящите парламентарни избори на 12 юни, а след това и Екиджи, който освен от партийните постове и кандидатурата си за следващия парламент, се отказа и от членството си в ПНД. Примерът им бе последван и от останалите четирима представители на националистическата формация.Това е поредният сексскандал, който разтърсва ПНД в последно време.

Четирима високопоставени политици от Партията на националистическото действие, включително двама зам.-председатели, подадоха оставка по-рано този месец след разпространението в интернет на заснети тайно видеозаписи, на които се вижда, че въпросните политици имат извънбрачни сексуални отношения. Лидерът на ПНД Девлет Бахчели твърди, че поддръжници на премиера Реджеп Тайип Ердоган стоят зад скандалните видеозаписи. На митинг в Невшехир, Централна Турция, събрал няколко хиляди симпатизанти на ПНД, Бахчели обяви, че партията ще продължи борбата. "Тези, които подадоха оставки може би са целели да улеснят партията. Продължаваме нашата борба", заяви лидерът на националистите.

Телевизия Си Ен Ен Тюрк съобщи, че Висшият съвет за радио и телевизия е започнал разследване на видеозаписите. Наблюдатели очакват, че аферата в предизборния период ще се отрази негативно на ПНД, която е втората опозиционна партия в настоящия парламент със 70 от общо 550 депутатски места. Проучванията на общественото мнение показват, че сега гласовете за тази сила се колебаят около критичния минимум от 10% за влизане в парламента.

22.05.2011, 11:51 Автор: vesti.bg


Тагове: скандал, Турция, записи

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center