1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЛЮБОПИТНО

Продават късче от Луната за $1,7 млн.Луна

В щата Калифорния беше задържана жена, която се опитвала да продаде парче от лунна скала за 1,7 милиона долара, съобщи dnes.bg, като се позова на Асошиейтед прес. 

Сивите каменни късове, донесени от Луната, се смятат за национално богатство и продажбата им е забранена, но на черния пазар цената им може да достигне милиони долари, отбелязва агенцията. Такива образци бяха подарени на всеки от американските щати и на 136 държави от бившия президент на САЩ Ричард Никсън.  

Агенти на НАСА и местните власти задържали жената, когато тя се срещнала в четвъртък с детектив под прикритие на НАСА в ресторант в Лейк Елзинор, окръг Ривърсайд. Агентите нахлули, след като двамата се споразумели за цената и жената извадила скалната отломка. 

"Ние не знаем дали е лунен материал", заяви Гейл Робинсън, заместник-главен инспектор в НАСА. Космическата агенция ще направи изследвания, за да провери дали наистина става въпрос за скала, донесена от Луната. Жената, чиято самоличност не е известна, не е арестувана и срещу нея не е повдигнато обвинение. Не се знае как се е сдобила със скалния къс, нито как е попаднала на вниманието на НАСА.

Около 2200 образци от лунни скали, камъчета, пясък и прах бяха донесени на Земята от експедициите на космическите кораби "Аполо" между 1969 г. и 1972 г.  През 2009 г. Националният музей на Холандия потвърди, че един от скалните късове, с които разполага, е фалшив, а през 1998 г. Хондурас си върна след операция на НАСА подарения му лунен камък, за който колекционер от Маями беше предложил 5  милиона долара.

21.05.2011, 20:16 Автор: dnes.bg


Тагове: Луна, продажба, НАСА

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center