1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БИЗНЕСЪТ

Космически проект предлага ЕК на ВарнаВолфганг Кнейски

Проект на Европейската комисия и в частност на Европейската космическа агенция може да помогне на Варна да се рекламира като туристическа дестинация чрез модерен технологичен достъп до информация за нейните обекти и забележителности. Това стана ясно в петък по врме на провелата се кръгла маса на тема "Интегрираното развитие на Варненска област в сферата на туризма", организирана от Министерството на културата и Община Варна.

Предложението за финансиране на иновации в сферата на туризма и културно-историческото наследство чрез комбиниране на мобилни услуги и нови технологии бе представено на варненските управници и депутати от германеца Волфганг Кнейски, шеф на софтуерна фирма. Целта е да се създадат нови експонати, да се подобрят старите, както и да бъде въведен нов софтуер и да се усъвършенства функционирането на съществуващият. Стойността на финансирането от Европейската комисия и в частност Европейската космическа агенция е 500 000 евро, което се равнява на 75% от общата цена. Кандидатстването за средствата трябва да се извърши от сформиран консорциум, който за Варна ще бъде или Общината, или Областна управа. Крайният срок за заявяване на участие е до 24 юни. Според Волфганг Кнейски, не е задължително останалите 25% от участието на консорциума да бъдат финансово подпомагане, а по-скоро под формата на труд.

Два проекта за финансиране предложи Волфганг Кнейски на родните управници. Единият е софтуер за управление на дестинации, който интегрира сайтовете на отделни туристически, културни или исторически обекти, а също и поставяне на GPS навигации. Така, когато туристът е на територията на града, може да качи приложението-навигатор на мобилиния си телефон и да се запознае с всички местни забележителности, обекти и хотели. Вторият проект предлага изкуствен интелект, определящ предпочитанията на потребителите в региона. Те могат да бъдат под формата на панелен екран, управляван от посетителя, който го пренася във виртуално пътешествие на дадена област или обект. Така, например, е бил представен вече несъществуващ затвор, в който посетителите могат да влизат в различни помещения и дори да говорят с някои затворници. Има идея за поставяне на такива екрани по бившите граници на Римската империя по р. Дунав, наречена "Лимес", които да информират за историята и да правят възстановка на имерията. Информираността на посетителите би могла да се постигне и с други технологии, като интерактивна маса със сензорен екран и др.

"Варна представлява огромен интерес за Европа като туристическа дестинация, има какво да предложи на туристите в областта на културата и рекреационния туризъм, но е необходимо да подобри достъпа до информация за своите обекти и събития. Другите предимства на града са наличието на международно летище и фактът, че не е столица, към каквито градове е насочено и подпомагането на Европейската комисия за развитие на туризма.", коментира Кнейски.

На кръглата маса присъстваха председателят на парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии Даниела Петрова, зам. кметът Коста Базитов, други парламентарни и общински представители, както и варненски и национални браншови организации и фирми. Представителите на общината проявиха интерес към предложените проекти, но сега предстои активна подготовка до така близкия краен срок.

20.05.2011, 16:02 Автор: Яница Димитрова


Тагове: Туризъм, Европейска комисия, финансиране

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА