1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

За първи път от 130 г: Професор оглави ВВМУввму
Още снимки тук

За първи път в историята си Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна ще бъде ръководено от професор. Досегашният заместник-началник по учебната и научна част капитан I ранг професор д. в. н. Боян Кирилов Медникаров поема управлението на флотската алма матер. Тържественото поемане на поста става днес, когато Морското училище празнува 130-годишния си юбилей от създаването му.

На церемонията присъства министърът на отбраната Аню Ангелов, както и досегашният началник на училището капитан І ранг Димитър Ангелов. Той пък бе повишен в по-горно звание комодор и назначен за началник на Военната академия „Г. С. Раковски”. Това назначение е също първо в историята на тази институция, която досега не е ръководена от морски офицер.

Капитан I ранг проф. д. в. н. Боян Медникаров е потомствен морски офицер. Той е роден на 8 октомври 1961 г. във Варна, в семейството на капитан І ранг доц. д-р Кирил Медникаров – дългогодишен преподавател във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Завършва Морското училище през 1984 г. като магистър по специалността „Корабоводене за ВМС” и като първенец на випуска. През първите 10 години от своята кариера е офицер в Бригадата леки сили в Созопол, където преминава по основните стъпала на командирското израстване: командир на бойна част, помощник-командир и командир на кораб, командир на тактическа група кораби, началник на щаба на дивизион кораби.

През периода 1994 – 1995 г. е старши помощник-началник по ударните сили на Оперативния отдел в Щаба на ВМС във Варна. След това в продължение на три години е заместник-началник на катедра „Оперативно-тактическа” на Центъра за следдипломна квалификация при ВВМУ. От 1998 до 1999 г. е главен асистент в катедра „Военноморско изкуство и военна интеграция” на факултет „Командно-щабен” на ВВМУ.

От м. януари до м. август 2000 г. е директор на департамент „Командно-щабен” на ВВМУ, а от м. септември до м. декември 2000 - доцент в катедра „ВМС” на Военната академия „Г. С. Раковски”. От м. януари до м. септември 2001 г. е началник на катедра „ВМС” на ВА „Г. С. Раковски”. През следващите два месеца е доцент в катедра „Организация и управление на тактическите подразделения на ВМС” във ВВМУ, а от м. ноември 2001 г. до сега е заместник-началник на ВВМУ по учебната и научната част.

От 2009 г. е председател на Съюза на учените-клон Варна.

20.05.2011, 10:37 Автор: ПВ


Тагове: ВВМУ, тържества, Боян Медникаров, нов началник, Аню Ангелов

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА