1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
СВЕТЪТ

НАТО потопи 8 кораба на Кадафинато

Осем либийски кораба са потопили силите на НАТО при въздушна атака тази нощ срещу пристанищата на Триполи, Хумс и Сирт, съобщи БиБиСи.

В становище на Алианса се посочва, че „решителните действия" са били предприети, за да се ограничи възможността на полковник Кадафи да напада цивилни. Въздушните атаки на НАТО демонстрират решителността на организацията да защитава цивилното население, използвайки подходящите и пропорционални сили, продължава то.

Всички атакувани плавателни съда бяха военни кораби, без цивилни на борда, увери контраадмирал Ръсел Хардинг, заместник командващ на операциите на НАТО в Либия.

Засега не се съобщава дали нападението на Алианса е нанесло щети на други обекти, освен на корабите.

Междувременно либийската позиция призова за повече международна помощ срещу режима на Кадафи. Бунтовниците настояват за подкрепа най-вече в районите, западно от столицата Триполи. Според техен лидер хората там са обект на постоянни атаки от силите на Кадафи. Същевременно се изчерпват запасите от вода и хранителни продукти.

По думите на Ахмед Бемуса НАТО не предприема достатъчно усилия, за да спре нападенията на правителствените военни. Той настоя и за създаването на хуманитарен коридор, чрез който да бъдат доставени провизии и който да бъде под международен мониторинг.

Ройтерс съобщава още, че Европейският съюз обмисля затягане на санкциите срещу режима на Муамар Кадафи чрез съставянето на "черен списък" на либийските пристанища, през които не може да се изнася суров петрол и да се внасят горива".

Гражданската война в Джамахирията нанесе сериозни щети на рафинериите и полковникът спешно се нуждае от внос на горива за своята армия и за гражданския транспорт в районите под свои контрол, отбеляза агенцията.

20.05.2011, 10:16 Автор: news.bg


Тагове: НАТО, Либия, Кадафи, кораби, удар

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА