1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Силен трус в Турция взе жертви5,7 по Рихтер разлюля Турция

Силно земетресение разлюля Турция в четвъртък късно вечерта, предава mediapool.bg Информацията за силата му е противоречива като едни източници посочват 5.7 по Рихтер, а други -5.8 и 5.9 по Рихтер.

Сеизмолозите съобщиха, че епицентърът е бил в селището Симав, на около 77 км от областния град Кютахия в Западна Турция. Малко след първия трус последва втори, по-слаб с магнитуд 4.6 по Рихтер.

Световниге агенции съобщават за четирима загинали и над 80 пострадали. Един човек е загинал след като изпаднал в паника и скочил през прозореца. Другата жертва е възрастна жена, която получила сърдечен удар. Около двадесет души са пострадали, предимно получавайки наранявания от счупени стъкла или скачайки през балконите на домовете си, съобщават местните медии.Нанесени са сериозни материални щети, има разрушени сгради.

Силното земетресение е било усетено в почти цяла Турция, включително и в намиращия се далеч на север Истанбул, както и в редица български градове. От Националния институт по геофизика, география и геодезия към Българската академия на науките съобщиха, че трусът е усетен слабо в Бургас, Хасково, Димитровград. Трусът е бил усетен и по високите етажи в София, Пловдив, Сливен.

Основният трус е бил последван от около 50 вторични труса. Сеизмолози предупреждават, че в следващите дни ще продължат да се усещат вторични трусове.

20.05.2011, 10:07 Автор: mediapool.bg


Тагове: Турция, земетресение, жертви

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics