1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ЛЮБОПИТНО

Възможно е да има живот и на други планетиИма живот и на други планети

Учените вече са сигурни във възможността друга, различна от Земята, планета да бъде обитавана и да предлага на човешката раса необходимите условия за съществуване, пише kaldata.com Става въпрос за скалистата планета Gliese 581d – потенциалната втора Земя.

Gliese 581d се намира извън Слънчевата система и е на разстояние от 20 светлинни години от Земята. В нейната система – Gliese – се намират още две планети, които според учените също биха могли да бъдат заселвани с хора. За тях обаче – Gliese 581е и Gliese 581g – предстоят да бъдат направени по-дълбоки и сериозни проучвания. Възможността за Gliese 581d да бъде обитавана от човешката раса се зароди като идея преди четири години. Малко след като планетата е открита, за нея започна да се твърди, че би могла да замести Земята. Днес тази възможност е потвърдена от учените със серия от доводи и проучвания.Gliese 581d е с маса, която е седем пъти по-голяма от тази на Земята, а размерът й е два пъти по-голям, показва новото изследване. Първоначално се смяташе, че на нея не е уместно да се търси живот, защото до нея достига само една трета от слънчевата светлина, която облива Земята, а и може да е обърната към звездата си само с едната си страна.Потенциалът за живот и обитаване на Gliese 581d се обяснява с това, че на повърхността й може да има океани, а в атмосферата - облаци и дъждове. Освен това планетата се върти около червено джудже. То е отдалечено от Gliese 581d на такова разстояние, че планетата не е нито много студена, нито много гореща – т.е. с идеални климатични условия за обитаване.

Все пак в Gliese 581d учените откриват и някои сериозни проблеми. На първо място, плътната атмосфера и големите облаци образуват на повърхността постоянен здрач. На второ място – голямата маса на планетата предполага и по-голямата гравитация в сравнение с тази на Земята. Освен това, за да бъде достигната Gliese 581d, е необходимо създаването на нови технологии.

19.05.2011, 15:12 Автор: kaldata.com


Тагове: планети, Земя, живот

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics