1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

ЕС забранява найлоновите торбичкиЗабраняват найлоновите торбички

Европейската комисия обмисля забрана на найлоновите торбички, защото те започват да стават опасни за животните и растенията на континента.

Екокомисарят Янез Поточник разпрати апел, с който призовава граждани и фирми да посочат алтернатива на пликчетата и да се изкажат дали не е по-добре те да бъдат забранени и заменени с биоразградимите пазарски чанти.

„Преди петдесет години почти никой не беше чувал за найлоновия плик за еднократна употреба, а сега той задушава природата", заяви Поточник, напомняйки, че разграждането на торбичките отнема няколкостотин години.

Средният европеец използва 500 плика годишно, повечето от които само по веднъж. Теглото на произведените през 2008 г. торбички в Европа - 3,4 млн. тона, се равнява, по данни на Брюксел, на теглото на над 2 млн. леки коли.

Според Европейската комисия службите по чистотата не могат да се справят с летящите пликчета, които били твърде малки и леки да техните машини. Гонени от вятъра, те попадали в моретата или в ненаселени райони, където разграждането им ще трае стотици години.

В Средиземно море в момента плували около 250 милиарда пластмасови частици с общо тегло 500 тона, които душат морската фауна. Най-често това става, когато рибите, птиците и бозайниците ги гълтат неволно или ги вземат за храна, обясни комисарят. Пластмасите са опасни и за човека, тъй като при разпада си замърсяват трайно почвата и водата.

Еврокомисията търси съвет и как да се справи с фалшивите реклами на биоразградими найлони, които всъщност не се разпадат от само себе си, а се нуждаят от преработка и компостиране.

Мнения за справяне с проблема с пазарските торбички ще се събират до август, а Поточник ще се произнесе за тяхното бъдеще преди края на годината.

19.05.2011, 10:33 Автор: dnes.bg


Тагове: найлон, торбички, забрана

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics