1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СПОРТ

”Черното тото” не било престъплениефутбол

Уговарянето на мачове не е престъпление в България. Това заяви говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова, съобщи dariknews.bg. Празноти в Наказателния кодекс пречат на прокуратурата да търси наказателна отговорност за уреждане на резултати от спортни срещи, както и за разследване на онлайн залози в "черното тото".

Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Георгиев обясни, че има несъответствие между обществените очаквания и възможностите на прокуратурата по случаите с „черно тото". Незаконните залагания се преследват по текста от Наказателния кодекс за незаконен хазарт. Уговарянето на резултати от спортни срещи обаче, най-често футболни мачове, не е престъпление по сегашния Наказателен кодекс и не може да се разследва, обясни Стелиана Кожухарова: „Дори и да установим, че някой е уговорил резултата от един мач, ние по никакъв начин не можем да въздействаме, не можем да повдигаме обвинения, защото няма такъв текст в Наказателния кодекс. Това в България не е престъпление".

По същата причина не могат да се преследват и залагания в интернет. Организаторите са официално регистрирани в една държава, но приемат залози от всички европейски страни и липсва законодателство, което да позволява наказването на това. По тази причина създадената работна група от прокуратура, МВР, БФС и Комисията по хазарта е изискала справка каква е уредбата в други държави. В Германия и Италия например това се разследва по текстовете за измама, но тъй като нито брокерът, нито залагащият, са измамени, това се оказало неефективно и италианците въвели през 1989 г. специализиран текст за спортен подкуп.

И у нас на 31 март от прокуратурата са внесли законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който за уреждане на мачове - за въздействие на развитието на мача или състезанието и на резултатите се предлага въвеждането на наказание за спортен подкуп.

18.05.2011, 14:54 Автор: dariknews.bg


Тагове: уговорени мачове, черно тото, футбол, закон

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА