1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Съдебните медици спират стачкатадоц. Добринка Радойнова

Съдебните медици спират стачката. Причината е, че са получили обещание да им бъдат изплатени всички задължения. По думите на директора на ОДП-Варна комисар Димитър Димитров, имало писмо, което казва, че приоритетно ще бъдат захранвани сметките на областните дирекции на полицията за заплащане на дължимите суми за съдебномедицински експертизи. Според него, за 2010 г. те възлизат на около 140 хил. лв. Комисар Димитров не можа да се ангажира с конкретни срокове и размер на преводите.

Това стана ясно след края на проведената в сряда поредна среща между съдебните медици във Варна, окръжния прокурор Владимир Чавдаров и шефа на ОДП-Варна Димитър Димитров. Целта й бе да се постигне разбирателство за изплащане на натрупани суми от минали периоди, заради които лекарите отказват да правят експертизи.

Съдебните медици спряха работа в понеделник. Това предизвика напрежение в работата по изясняване на няколко случаи с мъртви хора през последните три дни. Медиците отказват да изпълняват повиквания на полицията, която им дължи пари.

След края на срещата стана ясно, че е получено разпореждане от министерството на вътрешните работи за възобновяване на плащанията по назначени съдебно медицински експертизи от разследващите органи и дознатели. Готови са и промените в спорните текстове в закона за лечебните заведения за реда и начина на заплащане на съдебно медицинските експертизи.

Вчера е била проведена работна среща с представители на всички институции, имащи касателство към проблема - министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването, на правосъдието, Върховна касационна прокуратура и Висшия съден съвет със законодателната и здравната комисия в Народното събрание, съобщи д-р Вилиян Доков, който също е присъствал там.

Заради патолозите ще се направят промени в Закона за лечебните заведения, с които ще се въведе принципът "Който поръчва, той ще плаща", заяви днес и здравният министър Стефан Константинов, цитиран от БГНЕС.

Така, когато експертизата е поръчана от полицията, МВР ще плаща за извършената от патолозите дейност, ако прокуратурата или съдът са поръчали съдебно-медицинската експертиза, те ще покриват и разходите за извършването й. Ще се изплатят всички забавени суми за направените до този момент от патолозите експертизи и в рамките на два месеца МВР, МЗ и съдът ще изработят Наредба, която да регламентира точно по какъв начин ще се извършат тези плащания.

Аз помолих колегите и мисля, че имам пълното съдействие на МВР, въпреки неуредиците в закона, плащанията да започнат още сега, разказа Стефан Константинов. "Знам колегите съдебни медици, че са в пълното си право да протестират, но все пак ги моля за разбиране в случаи, които са с много ясна обществена значимост да проявят разбиране. Ние всички се ангажираме да решим въпроса", каза още той. "Аз като министър на здравеопазването се ангажирам съдебните медици да имат актуализация на медицинския стандарт по съдебна медицина и от следващата година специализантите по съдебна медицина да получават месечно по 4 минимални работни заплати", заяви Константинов. Смятам, че трябва да има по-малко специализанти, но по-добре платени, призна той.


18.05.2011, 10:59 Автор: ПВ


Тагове: съдебни медици, среща, неизплатени суми

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА