1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБРАЗОВАНИЕ

Изпит по БЕЛ ще класира емигранти за БГ ВУЗстуденти

Изпит по български език и литература и история на България ще държат чуждестранните кандидат-студенти с български произход за университетите в България. Това е било обсъдено преди 2 седмици по идея на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков на среща с представители на Министерство на образованието, младежта и науката и Държавната агенцията за българите в чужбина /ДАБЧ/. Това обяви днес във Варна председателят на Агенцията за българите в чужбина Росен Иванов. Вече няма да се държи толкова на доказване на българския произход, колкото на знанията по български език и история, заяви Иванов. Това класиране, обаче ще бъде въведено само в най-реномираните 5 или 10 висши учебни заведения в страната. Обсъжда се и кандидат-студентите да бъдат насочвани към специалности, които имат полезно практическо приложение като икономически, технически и IT специалности, обясни шефът на Агенцията за българите в чужбина. Обсъждано е било и повишаване на стипендията на студенти, която в момента е 90 лв., разкри още Росен Иванов.


Според Постановление на Министерския съвет всяка година българските ВУЗ-ове приемат по 400 чуждестранни студенти от български произход. Според друго Постановление македонски граждани са 150 студента годишно. Тяхното обучение е на цени, които плащат и българските граждани.

Българските неделни училища в чужбина са над 180, като най-много има в Испания и САЩ, каза още Иванов. По думите му, те са изключително важни за децата, тъй като българчетата, родени зад граница или от смесени бракове не говорят български. "Дипломите от тях се признават от посланиците ни, но това е много малка бройка. Опитваме се да ги активизираме в тази насока", коментира Росен Иванов. Агенцията за българите в чужбина продължава да изпраща и литература, учебници, музика и електронни ежедневници за сънародниците ни, които живеят зад граница.

Варна е сред кандидатите за домакин на следващата Спартакиада за българчета от чужбина. "Сред кандидатите за домакин догодина Варна е с едни гърди напред. Хубаво е обаче да бъде по-малък курорт или компактно градче, тъй като 240 деца трудно могат да контролирани, ако обстановката не позволява", обясни председателят на ДАБЧ. Предишните две издания на Спартакиада се проведоха в Каварна - през 2010 г., и в Банско - от 12 до 15 май тази година. Иванов припомни, че преди две седмици са гостували 80 деца от Молдова и Украйна, а сега на посещение са били други 240 деца от шест балкански държави. Целта на посещенията е и запознаване на децата за кандидатстване във висшите учебни заведения.

Нов електронен вестник "Родина" ще представя културата на българите зад граница от юли, съобщи още Росен Иванов. Проектът е на Държавната агенция за българите в чужбина.  Според нейния директор, медията ще даде възможност на сънародниците ни и да контактуват помежду си. Там ще бъдат публикувани всички събития и дейности, които се случват в българските общности. Българите са разпръснати по света в повече от 70 държави, съобщи Иванов. Агенцията ще издава и книги на български автори, живеещи в чужбина. Според Иванов предстои да излязат втората част на книга за българите в Албания, както и творби за живота на сънародниците ни в Австралия и в Молдова.

17.05.2011, 18:55 Автор: ПВ


Тагове: българи в чужбина, български емигранти, чуждестранни студенти

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА