1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

Борисов иска чужди студенти, ще ги продаваБойко Борисов иска повече чужди студенти

Да се увеличи броят на чуждестранните студенти-медици, за да ги „продаваме". Тази идея лансира премиерът Бойко Борисов, коментирайки информациите, че все повече лекари напускат България.

„Защо да дотираме другите", попита премиерът и изтъкна, че във футбола не е така и там се правят трансфери. Трябва да се обвърже обучението на студентите държавна поръчка с реализацията им в България, предложи премиерът, като обаче не стана ясно дали говори за български или чужди студенти.

Премиерът поиска от просветния министър да прецени и да предложи - дали, когато държавата години наред дотира един студент, след това той трябва да стане и да си замине, без да има никакъв ангажимент към тази държава. Тогава защо ние дотираме? Ние на практика вадим от парите на данъкоплатците, за да подготвяме специалисти за друга държава, каза Борисов.Борисов припомни, че преди 20 години в България са се обучавали в пъти повече чуждестранни студенти.

По темата образователният министър Сергей Игнатов съобщи, че в момента се подготвят промени в нормативната база, с които да се облекчат редица процедури за обучението на чуждестранни студенти в България.Той очаква до 5 юни промените да бъдат одобрени от правителството и още през тази кандидат-студентска кампания да привлечем още чуждестранни студенти.

Междувременно от здравното министерство опровергаха твърденията, че е увеличен броят на лекарите, които заминават в чужбина.Издадените удостоверения за признаване на професионалната квалификация на лекарите през тази година не се е увеличил в сравнение с миналата, съобщават от МЗ.Пълният набор от тези документи се издава само от министерството и служи за признаване на квалификацията им в други страни.

От 2 януари до 16 май на 2010 г. са били издадени 188 удостоверения на български лекари, за същия период на тази година броят им е 180. Не всички от лекарите, които са получили тези удостоверения обаче са емигрирали от страната. Данните на МЗ сочат, че под 50% от тях заминават на работа в чужбина.От здравното ведомство изтъкват, че не се очаква да има разлика в броя на удостоверенията, които ще се издадат и през тази година. Предположенията за рязкото увеличаване на издадените документи до 1000, които се тиражират в медиите, според МЗ са спекулативни.Доказателство за това са и броят на издадените удостоверения през последните 4 години, който е почти постоянен.

От 2007 г. насам издадените удостоверения на български медици е около 500. Най-много лекари са получили този документ през 2008 г. - 655, а най-малко през 2009 г. - 492. Постоянен е и броят на българските медици в страната според данните на НЦЗИ и НСИ - около 28 000.

17.05.2011, 15:17 Автор: news.bg


Тагове: Бойко Борисов, студенти, чуждестранни

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics