1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
БЪЛГАРИЯ

ООН: Съдът го отнася след МВР и прокуратураГабриела Кнаул

Основното неразбиране и погрешно схващане по отношение на съдебната власт в България е неразбирането на разликата в ролите на прокурорите и съдиите, съобщи vsekiden.com. Погрешното схващане се дължи на неразбиране от страна на широката общественост и неправене на разграничение между досъдебната и съдебната фаза на производствата. За обществеността е много трудно да си даде отговор на въпроса кой ръководи разследването или процеса на всеки от съответните етапи. Това е мнението на специалния докладчик на ООН за независимостта на магистратите и адвокатите Габриела Кнаул, след като е изследвала състоянието на българската съдебна система.

Докато съдът, прокуратурата и следствието са под една шапка, няма да има отчетност и отговорност в съдебната власт, няма да има и реформа. Съдилищата отнасят негативите за прекалено дългите разследвания на полицията и прокуратурата и са жертва на натиск от страна на представители на властта да не зачетат презумпцията за невинност, прави изводи Кнаул.

“Видях голямо забавяне в досъдебната фаза, но не и в съдебната. А ако проследите законодателните промени, ще установите, че са насочени изцяло към съда и Висшия съдебен съвет и няма нито едно за прокуратурат“, заяви специалният пратеник на ООН. Според Кнаул съдебната реформа трябва да върви в посока разделяне на съда и прокуратурата. “Никоя институция не трябва да поема ролята на жертвен агнец за структурните проблеми в съдебната система”, заяви експертът, визирайки обвиненията към съда.

Специалният пратеник на ООН отделя голямо внимание и на презумцията за невиновност. “Особено важно е да подчертаем значимостта на тези права за България, тъй като ми попадна информация в медиите, в която официални представители на институциите публично изразяват своето становище за вината на определени лица, преди дори да е започнало съдебно производство срещу тях, с което се оказва ненужен натиск на съда да не зачете презумпцията за липса на вина до доказване на противното”, пише Кнаул.

По-рано през деня бе представен и доклад на Европейската асоциация на съдиите, според който изказванията на вътрешния министър Цветан Цветанов за корупцията в съдебната система, оказва негативно влияние върху Темида. Изводите на европейските съдии до голяма степен припокриват заключенията, направени от Габриела Кнаул.

16.05.2011, 17:51 Автор: vsekiden.com


Тагове: ООН, доклад, съдебна система

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА