1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Пари за даровити деца скараха съветнициСъветници се скараха

Скандал между общинските съветници беляза съвместното заседание на двете постоянни комисии в Общинския съвет във Варна - културната и правната.

С обвинения за популизъм и уронване на авторитета председателят на културната комисия Константин Трошев от ГЕРБ предизвика гнева на червения Панко Анчев в самото начало на заседанието в понеделник, за което така и не стана ясно дали е постигнат кворум. Поводът за бурните реакции на председателя се оказа докладна записка, внесена за разглеждане от съветниците от листата на БС

В точка първа на документа, който скара съветниците, бе заложено разглеждане на наредба за условията и реда за финансово стимулиране на младежи с изявени дарби, предложена от Евгения Александрова от Атака. Свикването на заседание на комисията за такова предложение, според Трошев, е изява на предизборни амбиции и уронва авторитета не само на Общинския съвет, но и на Община Варна. След края на изказването си, Трошев отказа да води заседанието и предложи на Александрова да заеме поста му. От страна на Панко Анчев последва също толкова бурна реакция и бяха разменени обвинения в нарушаване на добрия тон. Останалите членове на комисията също не останаха безучастни към заформилия се скандал и се заеха да разясняват на Трошев кой и за какво го е назначил за председател на постоянна комисия.

След като страстите на общинарите се успокоиха, към дневния ред на заседанието бе приложено и писмо от кмета Кирил Йорданов. От него стана ясно, че наредбата, заради която бе свикана комисията, има три еквивалента на национално и местно равнище. Това разяснение доведе до обвинения към Александрова за непознаване на процедурите по внасяне на предложения. Според нея обаче имало наредба, която предвижда отпускане на финанси за талантливи деца, но редът, по който това да стане, не е регламентиран. "По какъв ред биха се отпуснали пари за талантливо дете, за да го изпратим да учи в Бъркли, например?", опита се да защити своята позиция Александрова.

 Тъй като точките по дневния ред не бяха одобрени, заседанието бе прекъснато.

16.05.2011, 13:02 Автор: Силвия Неделчева


Тагове: съветници, комисия, заседание, скандал

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center