1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
СВЕТЪТ

Нова евакуация в ЯпонияЯпония

Японските власти предприеха нова евакуация в населените райони, разположени в близост на по-рано установената зона за евакуация около авариралата централа „Фукушима." Жителите на градовете Кавамата и Итате са напуснали своите домове и се прекарали нощта в евакуационните центрове, съобщава news.bg, позовавайки се на БиБиСи.

Японските инженери направиха поредния опит за стабилизиране на авариралите реактори, които пострадаха сериозно след опустошителното земетресение и последвалото го цунами, които удариха страната на 11 март.

Решението за разширяването на зоната за евакуация беше взето още през месец април, изхождайки от прогнозата на специалистите, че нивото на радиация ще продължи да се повишава.

Първоначално бяха евакуирани хората, живеещи в радиус от 30 километра от централата, но новата зона е с доста по-широк обсег.

Около 5 хиляди души са настанени във временни къщи, гостилници и други помещения в съседните градове.

Снимка: БГНЕС

Знам, че вие сте обезпокоени, но заедно ще преодолеем трудностите, заяви пред първата евакуирана група кметът на Кавамата Митио Фурукава.

В близките дни се предвижда нова евакуация, като за целта ще бъде изготвен нов план.

Опитите за овладяване на авариралата централа се натъкнаха на редица трудности. Сериозно засегната бе охладителната система на централата. След направена оценка на ситуацията японското правителство взе решение да затвори централата, а от ТЕРСО заявиха, че ще отстранят последствията в рамките на половин година.

Властите в страната обявиха готовност да предоставят на ТЕРСО помощ от 62 милиарда долара. Токио планира да привлече към този проект редица енергийни компании, което да позволи застраховане от възможни ядрени извънредни положения за в бъдеще.

Създаването на фонда не намалява отговорността на ТЕРСО пред пострадалите, но позволява да се запазят нейните активи на фондовите пазари в страната, които съставляват 8%. По-рано от компанията-оператор се обърнаха за помощ към правителството, отбелязвайки че нестабилното финансово положение на компанията може да я „извади" от фондовите борси.

Междувременно стана ясно, че жертва на природните стихии в страната са станали 15 057 души, а за безследно изчезнали се водят 9 120 души. най-голям е броят на жертвите в префектура Мияги - почти 9 000 души. следват префектурите Ивате - 4 430 души, Фукушима - повече от 1560 души.

16.05.2011, 10:09 Автор: news.bg


Тагове: Япония, евакуация, "Фукушима", радиация

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics