1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Почитаме жертвите на СПИНПочитаме жертвите на СПИН

Със запалени свещи се почита паметта на жертвите от СПИН в целия свят на 15 май - Международният ден за съпричастност със засегнатите от болестта. Тази година той е под надслов „Да докоснеш човешки животи”.

Във Варна в градинката на “Севастопол” ще се отдаде почит на жертвите на СПИН. Като част от превенцията на заболяването, на 17 май от 10 до 13 часа в Техническия университет ще бъде разположен мобилен кабинет за безплатно изледване за ХИВ. Гимназисти от „Клуб-7-Варна” ще бъдат маскирани като световни личности, известни със своята ангажираност в кампаниите по превенция на ХИВ. Те ще мотивират повече млади хора да се изследват, за да узнаят своя ХИВ статус, а студенти от града ще раздават презервативи и информационни материали на връстниците си в нощните клубове.

Общо 1 333 са регистрираните хора с ХИВ у нас. От началото на 2011 г. броят на новооткритите случаи е 62, от които 53 мъже и 9 жени на възраст между 20 - 68 години. Най-голям е броят им в София – 21 души, в Пловдив – 12, в Пазарджик – 9, във Варна – 6 и в Стара Загора - 4. Благодарение на напредъка на медицината и добрата политика на държавата в тази сфера обаче борбата с болестта става все по-успешна.

В петте сектора за лечение на ХИВ/СПИН у нас в момента се проследяват  620 души, като 400 от тях получават безплатна трикомпонентна антиретровирусна терапия.  През 2011 година МЗ е доставило на секторите за лечение на СПИН общо 20 различни антиретровирусни медикамента на обща стойност 7 874 068 лева. За осигуряването на непрекъснатост на терапията допълнително от Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария бяха осигурени 1.1 милиона лева за създаване на двумесечен резерв от медикаменти.

Най-важно за здравето на хората обаче е превенцията. У нас 14 257 души са получили безплатно и анонимно консултиране и изследване през първите четири месеца на тази година по данни на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” . МЗ припомня, че вирусът на ХИВ се предава по кръвен и полов път. Затова е изключително важно да бъдете внимателни в сексуалните си контакти, както и да не използвате нестерилни игли или спринцовки при нужда. Ако смятате, че сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване и потърсете навременна медицинска помощ. И не забравяйте, че битовото общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване!

15.05.2011, 15:54 Автор: ПВ


Тагове: ХИВ, СПИН, почит, жертви

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center