1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБРАЗОВАНИЕ

Нов закон за ВУЗ до края на 2011 г.ученици

До края на годината ще бъде приет новият закон за науката и висшето образование, обеща във Варна министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Той допълни, че новият закон ще е изключително кратък, от англосаксонски тип. Това е така, тъй като университетите имат автономия и тя трябва реално да се задълбочи, каза министърът. Според него в новия закон не е необходимо да се описва как се избира ректор, декан, ръководител на катедра, след като съществува автономия на ВУЗ-овете.

Образователният министър заяви, че се преосмисля и старото разбиране за университета като кула от слонова кост и това се прави в целия свят. По думите му днес висшето училище е мрежова система, което означава, че не може да се регламентира точния брой преподаватели.

Във вторник Сергей Игнатов ще представи за първи път официално и националната стратегия за научни изследвания. Очаква се тя да бъде внесена в Народното събрание до края на юни. Това ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика, по този показател в момента сме на последно място, каза Игнатов. Стратегията насочва към приоритетните области за финансиране на научни изследвания и иновационни професии. Те ще се определят на базата на икономическото развитие на страната и в областите, където са силните ни страни, уточни Игнатов.

60 милиона европейски средства са отделени за квалификация на учителите. Предвижда се всеки преподавател да минава обучение най-малко пет дни в годината.

14.05.2011, 19:00 Автор: ПВ


Тагове: закон, образование, Сергей Игнатов

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА