1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
ОБЩЕСТВО

Съдебните лекари не отстъпватВарненските съдебни лекари не отстъпват

Варненските съдебни лекари няма да отстъпят от решението си да спрат работа от понеделник. Това стана ясно днес след неофициална среща между медици, прокурори и шефа на Областната дирекция на МВР- Варна ком. Димитър Димитров.

Веднага след края на срещата, продължила около час, съдебните медици излязоха от сградата на Окръжна прокуратура и потвърдиха, че работата им спира. Разговорите, според самите лекари, са били напълно безплодни, а решенията – частични. Прокуратурата не се е ангажирала с конкретни срокове, в които да погаси задълженията си. Бил е предложен междинен вариант - да се поемат само хонорарите в някои от случаите на вещите лица, без разноските на болниците. „Това е предложение, което ние няма как да приемем, защото означава автоматично болницата да каже – отивайте на частно“, коментира председателят на Асоциацията на съдебните лекари д-р Вилиям Доков. По негови думи, полицията дължи на съдебните лекари от Варна около 50 хиляди лева хонорари.

Проблемът с неизплатените пари на лекарите, според окръжния прокурор Владимир Чавдаров, е най-сериозен във Варна, тъй като тук криминалните прояви са много и до услугите на съдебните лекари се прибягва често. "Средствата за извършените експертизи се разпределят от държавата, въз основа представени справки от прокуратура и полиция във всеки град. Затова и проблемът с парите трябва да се разреши на по-високо ниво", допълни Чавдаров.

Засега не е ясно дали ще бъде повторена срещата между полиция, прокуратура и съдебни медици, за да се постигне консенсус преди спирането на работата в понеделник. Според комисар Димитър Димитров диалогът с медиците никога не е спирал. "До втора среща с тях ще се стигне, ако самите те я поискат", категоричен бе шефът на варненската полиция.

13.05.2011, 17:43 Автор: Силвия Неделчева


Тагове: Варна, съдебни лекари, протести, задължения

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА