1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЛЮБОПИТНО

Фаталният петък 13-тиФаталният петък 13-ти

Петък 13-ти, наричан още “черният петък”, се пада поне веднъж или най-много три пъти годишно. Неслучайно на тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. За суеверните фаталната дата е истинско изпитание – те постоянно са нащрек.

В повечето случаи това са хората, които се страхуват от черна котка, а и ако пресече пътя им, заобикалят през три улици. Страхът от петък 13-ти дори си има име и собствено научно название – трискаидекафобия. Последните проучвания обаче показват, че хората стават все по-малко суеверни по отношение на „нещастния“ петък 13-ти. Според едни нарочената за зловеща комбинация е свързана с Библията – Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се смята, че е предал Исус, е 13-ят апостол.

Според други суеверието започва на 13 октомври, петък, през далечната 1307 г. Тогава френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове, включително и магьосничество. Въпреки различните интерпретации обаче е факт, че и до днес мнозина потръпват, когато 13-ият ден от месеца съвпадне с петък.

На петък 13-ти ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Доналд Доси, основател на Центъра за управление на стреса и Института по фобиите в Ашвил, Северна Каролина, казва, че страхът от петък, 13-и измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника.

Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. Една четвърт от анкетирани свързват числото 13 с лошия късмет. Именно тази група хора е най-вероятно да бъдат разтревожени в дни като петък, 13-и. Страхът от петък, 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък, 13 и страх на гръцки). Въпреки всичко много от хората по цялото земно кълбо продължават да вярват в този ден.

Мит, реалност или просто втълпения от разни хора, този ден съществува и се вярва в него. Факт е, че небостъргачите нямат 13-ти етаж, хотелите – 13-та стая, самолетите 13-ти ред и т.н. В училище все пак не са отменили 13- ти номер, пък учениците завършват, както и не са отменени ражданията в тези дни. Може би родените на тази дата, а и в петък, са по-мъдри и не са фаталисти.

13.05.2011, 10:54 Автор: vsekiden.com


Тагове: Петък, 13-ти, суеверия

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics