1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ЛЮБОПИТНО

Звездният КанКан

В Кан започна една от най-престижните прояви в областта на световното кино. Фестивалът бе открит с новия филм на Уди Алън, който се очакваше с голямо любопитство и интерес заради участието на Карла Бруни-Саркози, съобщава радио "Дойче Веле".

Фестивалът в Кан, една от най-престижните прояви в областта на световното кино, започна с отдаването на почит към италианския майстор Бернардо Бертолучи, автор на епоса "1900" и на "Последно танго в Париж". Бертолучи, който е прикован в инвалидна количка, бе видимо силно развълнуван от оказаната му чест: "Златна палма" за цялостното му творчество.

Алън и другите

Първият филм, който бе показан при откриването на фестивала на избраната публика, бе новата творба на американския режисьор Уди Алън "Полунощ в Париж", който не участва в надпреварата за наградите на 11-дневния фестивал на френската Ривиера. Филмът привлече предварително повече от обичайния интерес към работата на Алън, тъй като в една малка роля в него се появява Карла Бруни, жената на френския президент Саркози; впрочем Бруни не присъства лично на снощната премиера. За какво става дума във филма на Алън? По думите на автора му на премиерата - за вечното желание на човека да живее един друг живот, на едно друго място.

Карла Бруни в кадър от филма "Полунощ в Париж"

Филмите на двайсет режисьори участват в конкурсната програма на фестивала, който ще приключи в неделя идната седмица с присъждането на "Златната палма". Сред тях са испанецът Педро Алмодовар и италианецът Нани Морети, представителят на Финландия Аки Каурисмаки и датският му колега Ларс фон Триер. За пръв път от години насам Алмодовар снима отново със звездата на испанското кино Антонио Бандерас. Този път повечето ленти са от Европа, докато Азия и Америка са представени само с три произведения. Единственият филм от САЩ е "Дървото на живота" на Терънс Малик, с участието на суперзвездите Шон Пен и Брад Пит.

Тази година "шеф" е Робърт Де Ниро

Председател на тазгодишното жури е една друга звезда на световното кино, актьорът Робърт Де Ниро. Заедно с колегите си Ума Търман и Джъд Лоу той ще избере най-добрия филм на Кан 2011. Освен споменатата лента на Уди Алън, в извънконкурсната програма ще бъдат показани "Бобърът", с режисьор Джоди Фостър, и френският "Завоеванието", разказващ за политическата кариера и възхода на френския президент Никола Саркози.

12.05.2011, 17:49 Автор: dw-world.de


Тагове: Кан, фестивал, Уди Алън, Карла Бруни

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА