1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Общинските жилища на продан без ДДСобщина

Актуализация на Наредбата за разпореждане с общинска собственост ще предложат съветниците от комисията по финанси и бюджет на кмета Кирил Йорданов. Това те решиха на заседанието си в четвъртък. Съветниците предлагат кметът да промени наредбата в частта й, която предвижда имотите да се продават на база данъчна оценка плюс пазарен коефициент от 20 процента. Като се добави и ДДС, сумата за старо общинско жилище става по-висока от ново строителство.

Финансовата комисия реши да отпадне ДДС при сделки с имоти на общината. По мнението на съветниците, начисляването на данъка оскъпява имотите, което води до невъзможност те да се продадат на нуждаещи се хора. Именно необосновано високите цени на амортизираните вече общински жилища, е причината все по-малко хора да искат да ги купят.

По думите на председателя на комисията Янко Станев, през 2010 г. 160 души са подали молби да станат собственици на общинско жилище. Впоследствие броят им постепенно е намалял, докато молбите са останали едва 90. Ако бъде направена актуализацията, Община Варна ще може да получи 2,5 млн. лева от продажби до края на годината.

Успоредно с високите цени, окаяното състояние на общинските имоти също ги прави непродаваеми. За да се приведе в нормален вид едно толкова амортизирано жилище, са нужни поне 20 хиляди лева – сума непосилна за социално слаби хора. Оказва се, че Община Варна се опитва да продава 30-40-годишни апартаменти на цени, сходни с тези на новото строителство.

По време на дискусията общинският съветник Радослав Коев призова да бъдат проверени хората, които са настанени в жилища на общината. Според него, повечето от тях имали по няколко фирми и работели в Испания. Той определи предоставяната им възможност да купят евтино общинско жилище въпреки това като спекулация. След сдобиването с евтино жилище следвала моментална продажба. „На такъв принцип се гради пазарна икономика. Важното е, че тези хора, които си купят жилище, а после го продадат, никога повече няма да се върнат като нуждаещи се при нас.“, контрира го председателят Станев.

12.05.2011, 14:00 Автор: Силвия Неделчева


Тагове: жилища, община, наредба, цени, промяна

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
UniPark logistics