1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Получаваме 50 млн. лв. за саниранеблок

50 млн. лв. от средствата ще отидат за безвъзмездното финансиране на проекта за саниране на сгради, предаде dnes.bg. 13 млн. лв. ще са за осигуряване на нисколихвено кредитиране и за гаранционен фонд, с който да се мотивират банките при отпускането на кредити за саниране. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева на конференция за инвестиции и пазара на недвижимите имоти днес.


“Все още се обсъжда какви ще са видовете кредити – колективни или индивидуални. Засега идеята е кредитополучател да е сдружението на собствениците, които да участват солидарно при формирането на гаранционната част от заема”, обясни Захариева. Според сегашното законодателство е необходимо съгласие на 67 на сто от жителите на многофамилни сгради за обновяване на сградите.

Частните компании ще консултират безплатно гражданите, желаещи да санират апартаментите си с евросредства.  Консултантите ще работят с експерти от регионалното министерство по оперативна програма "Регионално развитие". По план по нея ще бъдат отделени 63 млн. лева за саниране на жилищни сгради, като 50 на сто от стойността на санирането на жилището остава за сметка на собствениците. Ако гражданите могат сами да кандидатстват по проекта, няма да е задължително да ползват новото звено „консултанти“.

„Идеята е тази година чрез обществена поръчка да се изберат не по-малко от шест проджектмениджъри, които да имат представители – поне по един човек, в 36 града, допустими за финансиране по програмата. Тези частни компании ще консултират хората при свикването на общо събрание, при авансово набиране на 500 лева на апартамент за енергиен одит на сграда в специална сметка. След като има такава готовност, звеното по програмата в министерството ще отпусне авансово средства за енергийния одит“, обясни Захариева.

След като е готова документацията, обаче идва втората стъпка – изработването на техническия проект. Докато се правят всички одити, консултантите ще подпомагат и при осигуряването на собственото (а не отпусканото от държавата) съфинансиране на останалите 50% от стойността на санирането. “Едва след като средствата са събрани, започват строителните работи по санирането на сградата. Компаниите ще получат средствата си за услугата, ако проектът за саниране бъде доведен до успешен край и сумата ще е процент от реализирания проект. Процентът е въпрос на обществената поръчка”, каза Захариева.

11.05.2011, 19:31 Автор: dnes.bg


Тагове: саниране, евросредства, регионално развитие

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА
FULLMAX Center