1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
FULLMAX Center
БЪЛГАРИЯ

Протестът на животновъдите започнаЖивотновъди

Протестът на животновъди от цялата страна в центъра на столицата започна, съобщава БиТиВи. В него участват представители на всички структури в животновъдството, пчелари, свиневъди, птицевъди. Напрежението вече започна да ескалира, появиха се съмнения за политически интриги и пристрастия. Към момента обаче протестът протича нормално.

Причина за недоволството са неизплатените субсидии заради наложени санкции.

"Новите орто фотокарти бяха направени със закъснение от министерството. Те не съвпадат с нашите заявления и оттам се получава разминаването, заради което са санкционирани животновъдите. Тук е моментът да отбележа, че отлагането на фотокартите е по вина на министерството", заяви Бойко Синапов, председател на браншовия съюз на животновъдите. По думите му на фермерите е било дадено обещание, че санкциите, които са в резултат на подобни разлики, ще бъдат поети от държавата, но това до сега не се е случило.

Той отхвърли обвиненията лично срещу него, че е източвал европейски средства. "Няма да съм този министър, който заради бълхата, ще изгори юргана, защото от другата страна залогът за следващата година е 1,2 милиарда". Така земеделският министър Мирослав Найденов коментира днешния протест на животновъдите преди началото на заседанието на правителството.

Министърът каза, че попитал животновъдите дали са готови да гарантират, че всички с наложени санкции са абсолютно изрядни бенефициенти. "Аз съм готов да покажа как има декларирани гробища, язовири и дъбови гори - това ливади ли са?", попита Найденов.

Найденов припомни, че ако държавата опрости всички наложени глоби, ще последва санкция от Европейската комисия, връщане на сумите и спиране, частично или пълно, на земеделските фондове.

"То вече се случи, бившият министър на земеделието опрости наложени в миналото глоби и България беше санкционирана до момента с 90 милиона лева", припомни министърът.

11.05.2011, 12:55 Автор: btv


Тагове: протест, животновъди, Мирослав Найденов

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА