1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ОБЩЕСТВО

Такса смет може да се увеличи с 40%смет

Увеличение на такса смет с 40% от другата година ще бъде необходимо, според председателя на Постоянна комисия "Благоустрояване и комунални дейности" Пламен Войков. По думите му, това ще се наложи, тъй като съществува голяма разлика между приходите от такса смет на варненци и средствата, които ще изразходва новият завод за преработване на отпадъци. Това сочи анализ, който предстои да бъде обсъден в общинската комисията „Благоустройство и комунални дейности“. Новият завод ще струва на варненци 9,4 млн. лева годишно. Той ще преработва 20 000 тона твърди отпадъци, които обикновено се генерират за такъв период.

По думите на Пламен Войков, има вариант разликата между приходи и разходи да се компенсира с натрупания приходен остатък. Но изразходването му в началото на годината, според него е крайно неразумно. Намаляването на количеството боклук, което Общината депонира край с. Въглен не компенсира цената, която се плаща за обработката на отпадъците в завода, коментира съветникът.

 

 Изборът на методиката за преработка на боклук също е неподходящ, заяви съветникът Красимир Маринов. Според неговите проучвания, заводите в Европа обработват отпадъци при температура 1000 градуса, като ги превръщат в пепел и същевременно произвеждат електричество. По думите на Маринов, заводът във Варна, ще обработва отпадъците на 60-градусова температура, като обемът му ще се свива до 30-35%. Остатъкът отново ще се депонира на сметището, което също предполага изразходване на средства. Малка част от боклука ще се използва и за произвеждане на тор, допълни Красимир Маринов .

Съставът на комисията днес взе решение да изиска на следващото заседание договора на Общината със собственика на завода "Екоинвест асетц", който е за период от 10 г. Съветниците до момента са били запознати само с отделни части от него. Освен това, те ще поставят въпроса дали ще се изплащат неустойки по договора, свързани с двегодишното закъснение за откриване на завода. Има възможност увеличаването на такса смет все пак да се размине, казаха съветниците. Това зависи от волята на общинарите за промяна на начините за харченето на средствата, събрани чрез нея.

Постоянната комисия днес взе решение и да поиска от кмета на Варна да представя отчет за средствата, изразходвани за чистотата на града на всяко тримесечие. Искането е породено от нежеланието на администрацията да даде информация за паричните преводи, които Общината е направила до фирмите концесионери за сметосъбиране и сметоизвозване за първото тримесечие на 2011 година, изтъкна председателят на комисията Пламен Войков. Съветниците бяха единодушни, че средствата се разпределят неправилно и неравномерно.От тази година от парите за чистота се финансира и зимната поддръжка на варненските улици, което според мнозина е неправилно решение.

След комисията БКД, въпросът за такса смет със сигурност ще бъде обсъден и от бюджетната комисия на местния парламент, ръководена от варненския лидер на ДПС д-р Янко Станев. Той е един от най-големите поддръжници за изграждането на завода за преработка на отпадъци.

10.05.2011, 17:38 Автор: Яница Димитрова


Тагове: такса смет, завод за отпадъци, отчети, средства

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА