1 EUR  1.95583 BGN        1 GBP  2.37042 BGN        100 JPY  1.39086 BGN        1 USD  1.41696 BGN       
Reklamist.bg
ТЕМАТА

Линейки разнасят пияници

Единствената кола на отрезвителя развалена, няма пари за ремонт
Директорът на варненската полиция не е уведомен за проблема


изтрезвител

Няма кой да събира пияниците от варненските улици, защото единственият автомобил на отрезвителя е развален от декември миналата година. Полицаите от специализираното звено разчитат единствено на колегите си от автопатрулите на районните управления и линейките на Бърза помощ, които им карат "клиенти", ако имат възможност. "Не е ясно кога ще се оправят нещата, защото повредата на автомобила е сериозна, ремонтът ще струва много и засега не се предвижда отпускане на средства", обясни за "Позвънете: ВестникЪт" началникът на звеното главен инспектор Съби Банков.
"Ситуацията е много неприятна. Представете си, че екип на Бърза помощ трябва да реагира спешно на адрес, на който има тежко болен човек, който се нуждае от лекар, а линейката кара към отрезвителя пияница, заспал на улицата. Решение трябва да се намери", допълни главен инспектор Банков.

"Не съм уведомен, че има такъв проблем. Има си ред, по който до ръководството стигат подобни сигнали, за да се придвижат към компетентните органи и да се организира ремонт. При нас в дирекцията такъв сигнал не е получен, затова и не сме реагирали", обясни за "Позвънете: ВестникЪт" директорът на варненската полиция комисар Димитър Димитров.

Същността на проблема засяга много варненци. Защото повечето от приютяваните в отрезвителя са алкохолици. А в пияно състояние повечето от тях стават агресивни и неконтролируеми и могат да бъдат опасни както за околните, така и за себе си. "Нашите служители са обучени как да действат с буйстващи пияни хора и овладяват ситуацията много бързо. А като изтрезнеят, някои от тях дори не си спомнят какво са правили", обясни Банков. Той допълни, че статистиката на звеното е по-скоро тъжна. 

Около 70 варненци - мъже и жени, са редовни "клиенти" на отрезвителя, като някои от тях осъмват в килиите по 2-3 пъти месечно. 36-годишен мъж е "ударник" сред "колегите" си. В рамките на 1 година той е прибиран в отрезвителя 31 пъти. Следващите двама в "класацията" са 61-годишен мъж, прибиран 29 пъти, и 49-годишен мъж, прибиран 27 пъти. Жените по-рядко стигат до услугите на специализираното звено, но пък за сметка на това са "по-атрактивни", твърдят служителите. Дребна дама на средна възраст почти успяла да изкърти касата на килията, като блъскала от вътрешната страна с... леглото. След това се наложило да се изкопаят дупки в пода и леглата да се застопорят, за да се избегнат други подобни инциденти. Друга 75-годишна дама пък погнала дежурните с бастуна си и налитала на бой, добила двойна сила от поетия алкохол.

Повече по темата четете в книжното тяло на "Позвънете: ВестникЪт".

09.05.2011, 19:30 Автор: Лиляна Трънкова


Тагове: изтрезвител, линейки

СОЦИАЛНИ МРЕЖИ
КОМЕНТАРИ
Няма въведени коментари
_______________________________________________________________________________
име:


коментар:


код:


РЕКЛАМА